Tyypillinen Strasbourg-tiistai. Mentiin taas tukka putkella aamusta iltaan. Umayya Abu-Hannah on ollut mukana koko päivän. Hän tekee jatkojutun SK Mies -lehteen siitä artikkelista, joka meistä julkaistiin ennen vaaleja.

Aamu alkoi perinteisellä kokoomusmeppien pressiaamiaisella. Paikalla oli 12 suomalaista toimittajaa. Annoin radiohaastattelut suomeksi ja ruotsiksi sekä haastattelut TV-uutisiin ja TV-Nyttiin. Aiheena viikon kuuma peruna: perustuslaki.

Lehdistötilaisuudessa esittelin teesini perustuslaista ja Euroopan parlamentin perustuslakimietinnöstä (kts. tämän päivän lehdistötiedote). Sanoin, että aion äänestää raportin ja samalla sopimuksen puolesta kolmesta syystä: demokratia, tehokkuus ja selkeys.

Täysistunnossa pitämässäni puheenvuorossa korostin vielä, että päivä oli historiallinen Euroopan parlamentille. Parlamentti on peräänkuuluttanut perustuslakia Euroopalle jo vuodesta 1984 (nk. Spinellin raportti). Nyt se on toteutumassa.

Korostin myös, että jos sopimus hyväksytään, niin tarvitaan muutaman vuoden institutionaalinen rauha. Sopimuksia on muutettu jatkuvasti 20 vuoden ajan. Uusi sopimus on hyvä ja sen pitäisi kestää seuraavat 10 vuotta.

Sain tietää tänään, että minut lähetetään Britannian parlamenttiin keskustelemaan perustuslaista tammikuun lopulla. Tulee varmaan mielenkiintoinen kokemus. EU-skeptiset britit eivät ole huonoja väittelijöitä.

Iltapäivällä olin nöyrää poikaa. Olen mukana EPP-ryhmän porukassa, joka miettii strategioita perustuslain hyväksymiselle ympäri Eurooppaa. En tiedä miksi minut on sinne kutsuttu. Kaikki muut ovat todella kovia tekijöitä, minä vain junnu.

Ryhmää vetää veteraanimeppi, legendaarinen Elmar Brok. Muut jäsenet: Jean-Luc Dehaene (Belgian entinen pääministeri), Alain Lamassoure (Ranskan entinen Eurooppa-ministeri), Inigo Mendez de Vigo (ryhmämme perustuslakikoordinaattori), Pierre Lequiller (EPP:n varapuheenjohtaja), Christian Kremer (EPP:n varapääsihteeri) ja unkarilainen meppi Josef Szajer.

Keskustelimme strategiasta, kartoitimme maat ja aikataulun. Tavoitteenamme on laatia yhteispaperi ja kiertää eri maissa. Taitaa tulla paljon reissuja…

Kuulin myös tänään, että sain varajäsenyyden ulkoasiainvaliokunnassa. Nyt onkin värisuora kasassa. Täys- ja varajäsenyydellä ei ole muuta kuin teoreettinen ero. Neljä valiokuntaa on paljon, mutta ei liikaa. Sain paikan, koska Ville halusi budjettivaliokuntaan, jossa on paljon hänen työryhmänsä asioita.

Illalla EPP-ryhmässämme vieraili Helmut Kohl. Sali oli tupaten täynnä. Ryhmä osoitti suosiota seisaaltaan, eikä syyttä. Kohl on yksi kautta aikain suurimpia eurooppalaisia. Todellinen johtaja, joka ajattelee aina koko Euroopan etua.

Kohl korosti, että koko EU-filosofia perustuu epäitsekkyyteen ja yhteisvastuuseen. Ajattelisivatpa muutkin EU-johtajat samalla tavalla. Hän puolusti myös voimakkaasti uutta perustuslakia ja kertoi kampanjoivansa sen puolesta. Hänen puheensa aikana koko sali oli hiiren hiljaa.

José Manuel Barroso ja Jean-Claude Juncker olivat myös vieraina, mutta he vain jäivät ikäänkuin Kohlin varjoon.

Comment

required