Espoossa 29.4.2014

Hyvät kokoomuslaiset,

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti muutama viikko sitten, ettei hän ole kesäkuun puoluekokouksessa käytettävissä enää Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Päätös oli yllättävä, mutta ymmärrettävä.

Jyrki on ollut minulle kollega, mentori ja ennen kaikkea ystävä. Minusta tuli europarlamentaarikko viikko sen jälkeen kun Jyrki valittiin puheenjohtajaksi. Kokoomukselle hän on ollut loistava puheenjohtaja, joka on vienyt meidät voitosta voittoon. Jyrkin johdolla olemme nouseet Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Seuraavat eduskuntavaalit kolkuttavat jo ovella. Ukrainan kriisin myötä Venäjän ja läntisen maailman suhde on kiristynyt. Suomen ja Euroopan taloustilanne on edelleen vaikea. Yhteiskunnan muutosten nopeus on aiheuttanut vastareaktiona sisäänpäin käpertymistä; pyrkimystä vastustaa uutta ja erilaista.

Puheenjohtajaksi pyrkiminen on nyt siis tavallistakin merkittävämpi päätös. Olen viime viikot harkinnut asiaa itsekseni ja perheeni sekä lukuisien kokoomuslaisten kanssa. Kolmen viikon pohdinnan jälkeen olen päättänyt lähteä kisaan. Olen ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi Lahden puoluekokouksessa.

Suomessa on tapahtumassa henkinen muutos, joka on johtanut perinteisten auktoriteettien kyseenalaistamiseen. Uuden puheenjohtajan onkin löydettävä uusi tapa johtaa. Kokoomusta ei puolueena johdeta käskyttämällä vaan keskustelemalla. Viisaus ei asu voimassa. Kokoomuksen johtajan tulee olla joukkojensa keskellä. Kuuntelemassa ja puhumassa, etsimässä ja näyttämässä Suomelle suuntaa. Kokoomuksen kenttä on Suomen vahvin. Osaamista ja energiaa riittää enemmän kuin muilla yhteensä. Se pitää hyödyntää, myös vaalien välillä. Sitä kautta saavutamme tuloksia. Ja sitä kautta voitamme ne vaalitkin.

Vain kansainvälinen ja avoin Suomi menestyy, houkuttelee investointeja ja luo työpaikkoja. Avoimesti ja aktiivisesti omalla vakaalla linjallaan toimiva Suomi on turvallinen koti maailman melskeissä. Meihin vaikuttavista päätöksistä yhä suurempi osa tehdään rajojemme ulkopuolella. Sillä on väliä, kuka Suomea edustaa niissä pöydissä. Kokoomuksen tuleva puheenjohtaja on myös Suomen tuleva pääministeri. Eurooppa- ja ulkopolitiikan pitää olla siinä tehtävässä hallussa, ensimmäisenä päivänä.

Kokoomus on arvopuolue. Emme aja minkään tietyn ryhmän etua. Teemme politiikkaa arvojen kautta. Vapaus ja vastuu ovat minun yhteiskunnallisen ajatteluni peruskivet. Ihmisillä pitää olla vapaus elää omana itsenään, tehdä töitä ja yrittää. Yritykset luovat työpaikkoja, eivät poliitikot. Yksilö tarvitsee yhteiskuntaa sääntöineen, mutta parempaa Suomea ei rakenneta pikkutarkoilla säädöksillä. Samalla meillä on vastuu omasta toiminnastamme, ympäristöstä ja niistä, jotka eivät itse pärjää. Vapaus tarkoittaa itsestään ja muista välittämistä. Paras lopputulos syntyy vastuullisella vapaudella. Ihmisyyden arvoja kunnioittaen, parempia edellytyksiä luoden.

Olen tehnyt sekä akateemisen uran että virkamiesuran ennen politiikkaan ryhtymistä. Olen asunut suuren osan elämästäni Suomen ulkopuolella. Meppinä ja ministerinä olen kokenut tehtäväkseni edustaa Suomea ja Kokoomusta maailmalla. Vaikka sukujuureni ovat vahvasti kokoomuslaiset, en ole Kokoomuksen järjestökoneiston kasvatti. Liityin aikuisiällä puolueeseen. Siksikin oman kotipiirini Uudenmaan kokoomuksen viimeviikkoinen pyyntö asettua ehdolle oli harkinnassani yksi ratkaiseva palanen.

Kierrän tulevina viikkoina Suomea sekä puheenjohtajaehdokkaana että eurovaaliehdokkaana. Otan tätä varten myös vapaata ministerin tehtävästäni. Kahden kiertueen yhdistäminen tarjoaa Kokoomukselle mahdollisuuden hallita kevään poliittista keskustelua Suomessa. Puheenjohtajaehdokkaille se tarjoaa tärkeän mahdollisuuden käydä keskustelua puolueen ja maan tulevaisuudesta mahdollisimman monen kokoomuslaisen kanssa.

Seuraavat viikot määrittävät Kokoomuksen uuden suunnan. Itse uskon, että voimme jatkaa viimeisen kymmenen vuoden voittokulkua. Seuraavan 12 kuukauden aikana voimme ensinnäkin voittaa EU-vaalit, toiseksi valita meidät eduskuntavaalivoittoon vievän puheenjohtajan ja kolmanneksi muodostaa hallituksen, joka tekee mahdollisimman kokoomuslaista politiikkaa. Vuonna 2017 itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Minä tahdon sen tapahtuvan Kokoomuksen johdolla.

Lähden ehdolle Kokoomuksen puheenjohtajaksi vakavana ja nöyränä mutta täynnä intoa. Toivon ansaitsevani tukesi.

Alexander Stubb

Comments are closed.