Vihdoin! Vuoden mittainen rutistus on ohi. Pääni yläpuolella leijunut tumma pilvi on häipynyt. Tänään sain lähetettyä Oxford University Pressin EU-perusteoksen viimeiset viilaukset.

Kyseessä on siis The EU: How does work? -kirjan toinen, uudistettu painos. Ensimmäisen version, joka julkaistiin vuonna 2003, toimitin yhdessä Elizabeth Bombergin kanssa. Tähän toiseen versioon otimme John Petersonin avuksi. Molemmat akateemisen EU-maailman guruja.

Ensimmäisestä perusteoksesta tuli sen verran suosittu, että se on vuosien mittaan myynyt yli 10 000 kappaletta. Se on paljon EU-piireissä. Teosta on käytetty paljon yliopistojen peruskursseilla.

Tällä kertaa kirjassa on 11 lukua. Lähes jokaisessa luvussa on kirjoittajapari – toinen akateemisesta maailmasta ja toinen EU-virkamiesmaailmasta. Kirjan luvut ovat suunnilleen tämän näköisiä:

1. Johdanto

2. Historia

3. Toimielimet ja päätöksenteko

4. Jäsenmaat

5. Lobbaaminen

6. Politiikat

7. Oikeus- ja sisäasiat

8. Perustuslaillisuus

9. Laajentuminen

10. Ulkopolitiikka

11. Johtopäätökset

Olen itse osallistunut neljän luvun (1, 3, 4 ja 11) kirjoittamiseen. Muissa olen auttanut toimitustyössä.

Kirja on helppolukuinen ja selkeä. Se sisältää paljon selventävää grafiikkaa ja ”selityslaatikoita”. Tavoitteena on kertoa EU-asioista selkeästi ja ymmärrettävästi.

Myönnän, että projekti on tällä kertaa ollut erityisen raskas. Jossain vaiheessa tuntui, että ei kaiken muun duunin ohessa jaksa. Onneksi avustani Henrik Ruso on auttanut ja piiskannyt esimiestään hommiin varsinkin niinä hetkinä, kun hommat eivät maittaneet.

Juuri nyt tuntuu hyvältä. Tunne jatkuu ainakin siihen saakka kunnes kustantaja lähettää kirjan oikovedokset. Kirja julkaistaan syksyllä.

jarmo

Keskustan Jarmo Korhonen kävi tänään moikkaamassa

Comment

required