Viime päivien huolenaiheena on ollut Kirgistanin tilanne. Raju etninen väkivalta-aalto maan eteläosissa on aiheuttanut ainakin 170 kuolonuhria. Todennäköisesti uhreja on paljon enemmän.
Pakolaisaalto on järkyttävän tragedian toinen ulottuvuus. Uzbekistanin puolelle on paennut arviolta 75000 uzbekkia. Maan sisäisiä pakolaisia lienee kaksin verroin enemmän. Tilanne on hälyttävä, sillä tämän kokoisen porukan huoltaminen ja avustaminen epävakaissa oloissa on hirmuinen haaste. Uzbekistanin raja on lisäksi suljettu eikä uusia pakolaisia oteta sisään.
Ilman kansainvälisen yhteisön nopeaa apua Kirgistanin edessä on laajamittainen humanitaarinen katastrofi. Tärkeintä olisi saada heti perille humanitaarista apua välittömiin tarpeisiin. EU teki jo pikapäätöksen avun lähettämisestä ja muutkin toimijat kuten YK ovat työssä mukana.
Järjestyksen palauttaminen ja turvallisuuden kohentaminen nopeasti on myös välttämätöntä. Muuten avun perillemeno tökkii, pakolaisten paluusta puhumattakaan. Kirgistanin viranomaisten on kannettava tästä päävastuu, mutta EU:n on syytä harkita poliisi- ja tarkkailumissiota, joka edistäisi vakauden palauttamista. Tästä keskustelimme jo maanantaina EU-ministereiden kesken, nyt odotamme EU:n erityisedustajan Pierre Morelin raporttia alueelta.
Kirgistan tarvitsee myös poliittisia ratkaisuja. Poliittinen järjestelmä olisi saatava vakautetuksi ? nyt vaarana on 27.6 suunnitellun kansanäänestyksen peruuntuminen. Toivottavasti se kyetään pitämään. Jatkossa tarvetta on poliittiselle sovittelulle ja vuoropuhelulle myös ruohonjuuritasolla. Etninen väkivalta repii yhteisöihin syviä haavoja, joiden parantaminen on vaikeaa ja hidasta.
Seuraamme tiiviisti Kirgistanin tilannetta ja koetamme myötävaikuttaa siihen, että EU toimisi aktiivisesti tilanteen helpottamiseksi.
Päivään kuului onneksi myös hyviä juttuja. Annoin videotervehdyksen porukalle, joka on kehittänyt Suomelle nettiviisumisovelluksen ja valmistellut uuden viisumikeskuksen avaamisen Moskovassa. Avajaiset pidetään 16.6. Suomea avajaisissa edustaa valtiosihteerini Pertti Torstila.
Nettiviisumin kehittäminen ja ulkoistettu viisumikeskus on uusi avaus UM:n toimintojen kehittämisessä. Sen on määrä parantaa palvelua, keventää hallintoa ja säästää kustannuksia.
Projektiporukkamme niin Helsingin kuin Moskovan päässä on tehnyt paljon ja upeaa työtä. Kiitokset erityisesti konsuli Ville Valolle, projektipäällikkö Tiia Moilaselle, suunnittelija Teemu Sinirannalle ja projektipäällikkö Katja-Marika Puittiselle!
Aamulla tapasin myös Suomessa olevia ulkovaltojen kunniakonsuleita sekä suurlähetystön edustajia. Kiitos käynnistänne!
Diplomaattista keskustelua (Kuva: Eero Kuosmanen)