Tämä päivä sujahti tiiviin ohjelman parissa Ukrainassa. Kolmen miljoonan asukkaan Kiova oli todella hieno tuttavuus. Käynti oli minulle ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen.

Päivä käynnistyi klo 8:00 valmistelupalaverilla oman porukan kesken. Helsingistä tulleen delegaation lisäksi mukana oli miehemme Kiovassa eli suurlähettiläs Christer Michelsson sekä lähetystösihteeri Outi Isotalo. Kävimme läpi ohjelman ja tärkeimmät viestimme.


Valmistelupalaveri aamulla. (Kuva: Pekka Mustonen)

Ensimmäinen tapaaminen oli ulkoministeri Kostyantyn Hrystshenkon kanssa. Hän on kovan luokan ammattimies. Vietimme yhdessä melkein kolme tuntia. Keskustelimme erityisesti Ukrainan EU-suhteista, uudistuksista ja ulkopolitiikasta.


Tapaaminen ulkoministerin kanssa. (Kuva: Pekka Mustonen)

Hrystshenko totesi Ukrainan pyrkivän tiiviiseen EU-integraatioon. Työlistalla on assosiaatosopimus, vapaakauppasopimus ja viisumivapaus. Yhdessä ne olisivat Ukrainalle iso askel kohti unionia. Korostin itse Suomen olevan Ukrainan ystävä. Maan lähentyminen EU:iin on tärkeä prosessi ja ansaitsee kaiken tuen.

Ukrainan parlamentin eli Verhovna Radan puhemies Volodymyr Lytvyn oli seuraava keskustelukumppani. Meillä oli hyvä debatti Ukrainan suunnasta. Lisäksi sain kaksi harvinaisempaa tervehdystä parlamentissa. Tullessani taloon parlamentin pihamaalla olleet mielenosoittajat tervehtivät meikäläistä nimeltä. Heillä ei toki ollut mitään Suomea vastaan, vaan kyse oli Ukrainan sisäpolitiikasta. Sattuivat vaan tietämään tulostani. Ennen lähtöä vilkaisin myös istuntosalia – tällöin taas kansanedustajat osoittivat tervehdyksensä Suomelle. Kova meininki!


Ukrainan parlamentissa.

Presidentti Viktor Janukovitsh oli vuorossa seuraavaksi. Meillä oli erittäin kiinnostava ja hyvähenkinen sessio. Presidentti korosti Ukrainan tarvitsevan merkittäviä ja osin kipeitä uudistuksia. Erityisesti talous on pakko saada kuntoon. Ulkopolitiikassa hän korosti hyviä suhteita kaikkiin naapureihin. Vihollisiin ei ole varaa. Ukrainan suuntana on joka tapauksessa lähentyminen Euroopan unioniin.


Tapaamisessa presidentin kanssa. (Kuva: Pekka Mustonen)

Pääministeri Mykola Azarovin kanssa keskityimme talouteen ja energiaan. Hän löi pöytään luvut ja tosiasiat. Reformeilla on kiire. Välitin Azaroville myös Suomen pääministerin vierailukutsun.


Tapaaminen pääministerin kanssa. (Kuva: Pekka Mustonen)

Tapasin myös opposition edustajia:Arseny Jatseniukin ja Julija Tymoshenkon. Oli tärkeää kuulla heidän näkemyksensä ja rakentaa yhteyksiä. Ymmärrettävästi he olivat kriittisiä ja huolissaan – näin opposition kuuluukin tehdä. Mutta tosiasia on myös se, että Ukrainalla ei ole varaa heikentää sananvapautta ja muita vapaan yhteiskunnan piirteitä.

Arseny Jatseniukin tapaaminen. (Kuva: Pekka Mustonen)


Julija Tymoshenkon tapaaminen. (Kuva: Pekka Mustonen)

Päivän vihoviimeinen työtehtävä oli keskustelu EU-presidentti Herman Van Rompuyn kanssa. Hän nimittäin vierailee Kiovassa huomenna ja soitti saadakseen hieman ennakkokäsitystä maan tilanteesta.

Nyt ollaan porukan kanssa taas lentokentällä. Edessä on lento Kiova/Boryspil – Helsinki-Vantaa. Hieno reissu kaiken kaikkiaan!

Kiovan kävelyllä suurlähettiläiden kanssa. Vasemmalla Suomen suurlähettiläs Christer Michelsson ja oikealla Ukrainan suurlähettiläs Andrij Deshtsitsja.

Comment

required