Osallistuin tänään EU:n ja Keski-Aasian maiden ulkoministerikokoukseen Pariisissa. Keskityimme turvallisuuskysymyksiin: huumeiden ja ihmiskaupan torjuntaan sekä energia- ja ympäristöturvallisuuteen. Nämä ovat kaikille tärkeitä asioita.

Keski-Aasialla on EU:lle kasvava strateginen merkitys. Tämä tiedostetaan nyt entistä laajemmin. Georgia opettaa.

Unionin ulkopolitiikan painopiste on siirtymässä itään: Itä-Eurooppaan, Etelä-Kaukasukselle ja Keski-Aasiaan. EU:n on syvennettävä kumppanuuttaan itämaiden kanssa. Geopoliittiseen kilpajuoksuun ei olla lähdössä, eikä pidäkään. EU:lla on paljon ”soft poweria”, yhteistyövaraista vaikutusvaltaa ja vetovoimaa.

EU on hyvä modernisaatiokumppani Keski-Aasian maille. Sen periaatteet – demokratia, ihmisoikeudet ja oikeusvaltio – ovat lähtökohtana, samoin kuin taloudellinen liberalismi. Nämä tekijät ovat pitkän tähtäimen vakauden ja kehityksen perusta.

Käytin puheenvuoron kokouksen avajaisistunnossa. Korostin kolmea seikkaa: 1) EU:n tulee rakentaa vahvempi kumppanuus Keski-Aasian maiden kanssa, 2) Etyj on erinomainen yhteistyön väline ja foorumi alueella ja 3) Afganistan on yhteinen haasteemme.

Afganistan nousi esiin muutenkin keskustelussa. Afganistanin epävakaus heijastuu suoraan Keski-Aasiaan. Jos kansainvälinen yhteisö epäonnistuu Afganistanissa, on tällä vakavat seuraukset lähialueilla – Euroopassa asti. Siksi siihen on panostettava.

Oli hienoa tavata uudelleen Kazakstanin, Uzbekistanin, Kirgistanin, Tadzikistanin ja Turkmenistanin ministerikollegat. Tutustuin heihin kesäisellä Keski-Aasian megaturneella.

Kazakstanin ulkoministeri Marat Tazhin houkutteli minua uudelleen Astanaan lokakuussa. Yhteistyö toimii. Kazakstanilla on Etyj-puheenjohtajuusrumba vielä edessä. Se on suuri tilaisuus niin kazakeille kuin Etyjillekin.

Puhuin pitkään äskettäin EU:n Georgia-erityisedustajaksi valitun Pierre Morelin kanssa. Hänhän on edelleen myös Keski-Aasia-edustaja. Hahmottelimme Georgiaa koskevan kansainvälisen neuvotteluprosessin kuviota.

Georgiasta keskustelin erikseen myös EU-puheenjohtaja Kouchnerin ja korkea edustaja Solanan kanssa. Jatkokuviot ovat työn alla.

Söin lounasta ranskalaisten EU-toimittajien Europresse-ryhmän kanssa. Europressen jäsen Helena Petäistö ja Pariisin suurlähetystömme järjestivät hienon tilaisuuden. Kiitos!

Comment

required