Terveisiä Korfulta! Oli tultava pakoon Suomen helteitä. Ei vaiskaan, meillä on täällä 56 maan Etyj-ulkoministerikokous aiheena Euroopan turvallisuus. Tämä keskustelu lähti liikkeelle presidentti Medvedevin aloitteesta. Ensimmäinen laaja debatti aiheesta käytiin Helsingin Etyj-kokouksessa joulukuussa (katso blogimerkintä 5.12.). Nyt siis jatkoa seuraa.

Heti saavuttuani minulla oli tapaaminen Yhdysvaltain varaulkoministeri Jim Steinbergerin kanssa. Vaihdoimme mielipiteitä Etyjistä ja edessä olevasta kokouksesta.

Korfun kokous käynnistyi Nato-Venäjä-neuvoston ulkoministeritapaamisella, joka tietysti koski vain Nato-maita ja Venäjää. Sen kestäessä käytin aikaani kahdenvälisiin tapaamisiin Serbian, Kazakstanin ja Makedonian ulkoministereiden kanssa.

Serbian ulkoministeri Vuk Jeremicin kanssa puhuimme Serbian EU-integraatiosta, Kosovosta ja kahdenvälisistä suhteista. Hyvä keskustelu. Totesin Suomen tukevan Serbian EU-integraatiota. Maan on kuitenkin täyttettävä EU:n asettamat ehdot. Sovimme myös vierailustani Serbiaan.

Kazakstanin ulkoministeri Marat Tazhinin kanssa keskityimme Etyj-asioihin. Kazakstan on tuleva puheenjohtaja. Vanha ystävä Marat testaili ideoitaan ja sovimme yhteistyön jatkosta.

Makedonian ulkoministeri Antonio Milososki pyysi Suomen tukea maansa EU-integraatiolle. Makedonia on hakijamaa, joka haluaisi aloittaa myös neuvottelut EU-jäsenyydestä. Suomi tukee Makedonian pyrkimyksiä. Niin Makedonian kuin Serbiankin osalta kyse on Länsi-Balkanin vakaudesta ja kehityksestä.

Nyt edessä on ministeri-illallinen. Hahmottelen ajatuksia laajemmin huomisessa blogissa.

Comment

required