Hallitus kokoontui tänään kehysriiheen, eli päättämään vuosien 2013-2016 budjetin linjoista. Hallituspuolueiden puheenjohtajien sekstetti oli pohjustanut neuvotteluja niin, että pääsimme ratkaisuun iltapäivällä. Keskeiset ratkaisut liittyvät neljään kokonaisuuteen:

– budjetin lisäsopeutukseen velkaantumisen taittamiseksi
– talouskasvun ja uusien työpaikkojen tukemiseen
– työllisyyteen panostamiseen
– työurien pidentämiseen

Hallituksen tiedote löytyy valtioneuvoston sivuilta.

Suomen ratkaisut liittyvät koko EU:ssa tehtävään työhön velkaantumisen taittamiseksi ja talouskasvun tukemiseksi. Suomessa taloutta on hoidettu eurojäsenyyden aikana sen verran hyvin ja vastuullisesti, että meidän urakkamme oli helppo verrattuna italialaisten ja espanjalaisten kollegoiden haasteisiin. Vaalikauden aikana hallitus sopeuttaa valtiontaloutta yhteensä 5,2 miljardilla eurolla, josta tämän päivän päätösten osuus on 2,7 miljardia.

Eurooppalaisessa talouskeskustelussa toistuu kaksi slogiania: austerity ja growth. Kysytään, tarvitaanko kuria vai kasvua. Tämä vastakkainasettelu on minusta teennäinen. Budjettikuri ja kasvu eivät tietenkään ole toistensa vaihtoehtoja. Velkaantumisen taittaminen on välttämätöntä luottamuksen ylläpitämiseksi. Ilman luottamusta ei voi olla kasvua. Suomen kannalta AAA-luokituksen säilyttäminen on erittäin tärkeää.

Budjettileikkaukset ja veronkiristykset eivät ole koskaan mukavia. Arvonlisäveron korotus tuntuu kaikkien kukkarossa vähän, mutta tuottaa yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Verotuksen progressiokin kasvaa hieman. Ulkoministeriöön kohdistuu leikkauksia yhteensä 47 miljoonan euron edestä, erityisesti kehitysapuun ja sotilaalliseen kriisinhallintaan.

Ulkomaankauppaministerinä olen erityisen iloinen siitä, että riihessä saatiin aikaan talouskasvua suoraan tukevia päätöksiä, joita mm. Jorma Eloranta oli aiemmin ehdottanut raportissaan. Talouskasvua tukevista verokannustimista päätettiin yhteensä noin 300 miljoonan euron edestä. Tutkimukseen ja kehitykseen suunnattu verovähennys on erinomainen juttu. Myös kasvuyrittäjyyden verokannustin tulee todellakin tarpeeseen.

Comment

required