Olen kiertänyt vuodesta 2004 lähtien puhumassa lukioissa. Eilen tuli täyteen 114 vierailu. Viimeisimmät 14 käyntiä ovat kulkeneet nimellä Keho ja Mieli, englanniksi Body and Mind. Kerron nuorille kehon ja mielen jaksamisesta ja siitä, miten hyvä kunto edistää myös mielen hyvinvointia.

En paasaa. Haluan herättää ajatuksia ja keskustelua. Vastaan ensin oppilaiden kysymyksiin ja sen jälkeen urheilemme yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Mukana on myös ollut Aki Riihilahti ja Marko Vuoriheimo, eli Signmark. Konseptina on 45 minuuttia puhetta, 45 minuuttia sporttia.

Voin tunnustaa, etten ollut lukio-iässä kovin kiinnostunut omasta jaksamisestani. Minua kiinnostivat silloin aivan muut asiat. No, sellaiset asiat, joista lukio-ikäiset pojat ovat kiinnostuneita. Nykyisessä työssäni minulla on viikoittain 50?60 kalenterimerkintää, ja matkustan noin 120 päivää vuodessa. Jaksamisesta on tullut edellytys sille, että pystyn tekemään työni hyvin. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin huomaan, kuinka suuri merkitys levolla, liikunnalla ja ravinnolla on vireystasooni. Nuorena saattoi juhlia myöhään ja herätä aikaisin. Ei enää.

Uskon, että kehon ja mielen välillä on erottamaton yhteys. Keho ei ole erillinen mielestä. Ajattele vaikka, kun olet kipeänä. Siipi rikkinäisenä myös mieli painuu maahan. Entä tiedätkö tunteen, joka valtaa kunnon urheilusuorituksen jälkeen? Mieli on virkeä, ja ajatus soljuu. Keho jaksaa, kun löytää oikean tasapainon ravinnon, levon ja liikunnan välillä. Esimerkiksi minulle tunti urheilua keskellä päivää antaa kaksi tuntia lisäenergiaa, mutta yksi alkoholiannos vie taas kaksi tuntia sitä pois.

Mieltä voi treenata. Aivoja voi haastaa monella eri tavalla. Itse tykkään lukea. Saan siitä uusia ajatuksia ja uuden oppiminen virkistää mieltä. Kielten oppiminen on muuten erinomainen tapa treenat mieltä. Opittu kielitaito ei voi koskaan mennä hukkaan. Vai oletko joskus tavannut ihmisen, jota harmittaisi vaikkapa swahilin taito?

Parhaan palautteen saan, kun joku kertoo, että olen innostanut heidät liikkumaan esimerkilläni. Olen kuullut useamman kerran, että jos minulla on aikaa liikkua, niin sitten on muillakin. Aika on lopulta vain tekosyy. Keskiverto suomalainen katsoo kolme ja puoli tuntia televisiota päivässä. Nipistä telkkarista tunti pois ja lähde lenkille.

Viestini on, että liikkuminen läpi elämän kannattaa. Joka päivä ei toki tarvitse juosta maratonia tai tehdä triathlonia. Tee niitä asioita, joista pidät. Jos nautit tanssimisesta, tanssi. Jos kävelylenkki on juttusi, kävele. Jos se on pyöräily, anna palaa. Kehosta ja mielestä huolehtiminen kannattaa.

Timo Takamaa ProBody

Keho ja Mieli Kulosaaren yhteiskoululla. Kuva: Tomi Takamaa / ProBody

Comment

required