Päivä on kulunut tiiviisti Kazakstanin merkeissä. Presidentti Nazarbajev on Suomessa valtiovierailulla. Mukana on myös ulkoministeri Marat Tazin. Molemmat tapasin jo viime vuonna Etyj-vierailuni yhteydessä. Maratille tämä on peräti kolmas Helsingin-reissu reilun yhdeksän kuukauden sisällä. Yhteydet ovat siis tiiviit.

Aamulla osallistuin virallisiin neuvotteluihin Presidentinlinnassa. Presidentti Halosen johtama sessio toimi erinomaisen hyvin. Itse tein seuraavat huomiot: 1) Kazakstan haluaa rakentaa modernia yhteiskuntaa ja taloutta ja on siksi erittäin kiinnostunut Suomen esimerkistä, 2) Kazakstan pyrkii myös lähentymään Eurooppaa ja 3) kahdenvälisten suhteidemme kehitykselle on nyt erittäin hyvät edellytykset. Suomen ja Kazakstanin välinen kauppa on kasvanut roimasti. Nyt yhteistyö on laajentumassa eri sektoreille. Suomen suurlähetystön perustaminen Astanaan on merkittävä askel. Lähetystön on määrä aloittaa toimintansa syksyllä.Maratin kanssa ulkoministeriön etuovella (Kuva: Vuokko Ritari)

Iltapäivällä kollegani Marat tuli käymään ulkoministeriössä. Hän on arvostamani ammattimies ja lisäksi huumorintajuinen keskustelukumppani. Nyt puhuimme erityisesti Etyjistä. Maratista tulee järjestön puheenjohtaja ensi vuonna. Kazakstanille se on näytön paikka. Puheenjohtajuus on tärkeä myös Etyjille. IVY-maa saa ensi kertaa pj-nuijan. Tämä asettaa Kazakstanille monenlaisia haasteita. Suomi luonnollisesti tukee Kazakstanin pyrkimystä hoitaa asiat mahdollisimman hyvin.Ministeriön aulassa esittelemässä entisten ulkoministerien galleriaa (Kuva: Vuokko Ritari)

Itselleni viime kesän kiertomatkat Keski-Aasiassa olivat silmienavaajia. Kazakstan on suunnilleen Länsi-Euroopan kokoinen maa. Öljy- ja kaasu ovat tärkeimmät luonnonvarat. Myös muuta potentiaalia on runsaasti. Viljanviennissä Kazakstan on maailmanluokan toimija. Maantieteellinen sijainti on strateginen. Kazakstan rajautuu Venäjään, Kiinaan, Kaspianmereen ja muihin Keski-Aasian maihin. Pelkästään Venäjän kanssa rajaa on yli 7000 kilometriä. Kazakstan on kiinnostava kumppani.

Nyt edessä ovat vielä valtiovierailun illalliset Presidentilinnassa. Kazakstan-päivä siis jatkuu.

Comment

required