Huomenna on ”iso päivä” näillä sivuilla. Jos kaikki menee yön aikana hyvin, niin julkaisemme uudet huomenna aamupäivällä. Odotan innolla arvon blogikommentaattoreiden kommentteja.

Eilen ja tänään jatkoin osastokierroksilla. Ne ovat erittäin hyödyllisiä. Saa paremman kuvan koko talon toiminnasta. Samalla näkee myös nopeasti millä osastoilla on hyvä fiilis ja millä osastoilla on parantamisen varaa.

Keskiviikkona tapasin kruununprinsessa Victorian Ruotsin suurlähetystön lounaalla, kuva: Markus Karjalainen

Keskiviikkona kävin kauppapoliittisella osastolla, jonka mottona ”enemmän yhdessä muiden kanssa kuin keskenämme koordinoiden”. Hyvä motto. Ei tässä itsekseen hääräillä. Kauppapoliittiselta osasostalta jäi käteen seuraavat pointit.

1. Kauppapolitiikan sijasta tulisi puhua taloudellisista ulkosuhteista kuten osaston englanninkielinen nimikin kuuluu. Kauppapolitiikan tekemisellä on kuitenkin pitkät ja kunniakkaat perinteet ulkoasiainministeriössä, joten osaston perinteinen suomalainen nimi on haluttu säilyttää.

2. Osaston vahvuus on runsaat 40 tekijää, joista runsaat puolet erityisvirkamiehiä, jotka muutama vuosi sitten siirtyivät silloisesta KTM:stä. Siirron myötä kauppapolitiikan hoito on yhdessä paikkassa UM:ssä ja sisämarkkinoita hoidetaan TEM:stä.

3. UM:n ja TEM:n, ml. TEM:n tulosohjaamat Finpro ja Tekes, tiiviille yhteistyölle on olemassa vahva tilaus. On keinotekoista vetää rajaviivaa taloudellisten ulkosuhteiden ja sisämarkkinoiden välille. Molemmat edistävät pohjimmiltaan samaa asiaa, kilpailukyvyn vahvistamista. Ministeriömme, ja ulkomaanedustuston verkostomme, ovat mukana Sitran vetämässä kansallisen ennakointiverkoston työssä. Näin edustustoverkkomme palvelee varsin luontevalla tavalla koko suomalaisen yhteiskunnan tarpeita.

Kauppapoliittinen osasto hoitaa siis muun muassa EY:n yhteistä kauppapolitiikkaa, OECD:tä ja WTO-neuvotteluja.

Tänään kävin taasen Ritva Koukku-Ronden johtamalla kehityspoliittisella osastolla, jonka vastuulla on hallituksen kehityspoliittisen ohjelman toimeenpano ja seuranta. Tapasin ensin johtoryhmän Ritvan, Pasin, Riitan, Pertin, Leon, Jarl-Håkanin, Paulan, Tiinan ja Ulla-Maijan. Kehityspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri Marjatta Rasi toivotti myös lämpimästi tervetulleksi Katajanokan alussa sijaitsevaan Meripajaan.

Kehityspoliittinen osasto on mammuttiosasto, jossa työskentelee 123 henkilöä ja tusinan verran harjoittelijoita. UM:n organisaatiouudistuksen jälkeen osastolla on 7 yksikköä, joissa hoidetaan niin politiikan kehittämiseen, kehitysyhteistyön kokonaissuunnitteluun kuin laadun valvontaan, tilastointiin että yhteistyöhön EU:ssa, OECD:ssa, YK:ssa ja kansainvälisissä kehitysrahoituslaitoksissa, kuten Maailmanpankki tai Afrikan kehityspankki, käsiteltävät kehityskysymykset. Osasto on myös vastuussa kansalaisjärjestöjen kautta rahoitetusta kehitysyhteistyöstä sekä humanitaarisesta avusta. Osastolla toimii myös ammattitaitoinen ympäristöyksikkö, jossa tällä hetkellä keskitytään ilmastosopimusneuvotteluihin ja ilmastomuutoksen rahoitusasioihin.

Kehityspoliittisen osaston tehtäväkenttä on laaja. Osastolla käsittelyssä ovat kaikki tärkeät maailmanlaajuiset asiat, kuten finanssikriisi, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja torjunta, siirtolaisuus, ruokakriisi jne, joissa aina on myös kehityspoliittinen puoli. Tärkeimpänä tehtävänä on vaikuttaa siihen, että maailman köyhyys vähenee. Parhaillaan osaston väki pohtii aivan peruskysymystä siitä, mitä kehitys on, minkälaista kehitystä haluamme.

Kehityspolitiikka on UM:n prioriteettiala, mitä kuvastaa myös voimakas kehitysyhteistyömäärärahojen kasvu. Tällä hallituskaudella määrärahat nousevat yli 40 prosenttia. Hallituksen vuoden vanha kehityspoliittinen ohjelma on kattava ohjelma, jonka pohjalta on hyvä toimia. Ministereiden työnjaon mukaisesti kollega Paavo Väyrysellä on tässä ensisijainen vastuu.

Kehityspoliittisen osaston porukka on ammattitaitoista ja pätevää. Jäi hyvät fiilikset siitä, että asiat hoituvat ja rahoja suunnitellaan ja valvotaan huolella ja tehokkaasti. Hyviä projekteja on meneillään useita, esim. kaupan ja kehityksen yhdistäminen ja asioiden näkeminen kokonaisuutena on hyvällä mallilla ja ohjelmaa pannaan toimeen kovaa vauhtia kumppanimaissamme. Samaa voi sanoa satsaamisesta turvallisuuden ja kehityksen kokonaisuuteen.

Islamilaisten maiden OIC:n pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu vierailulla Helsingissä.

Comment

required