Yhdysvaltain-turnee alkoi Washington D.C.:sta. Tuttu kaupunki, minulla uusi rooli. Pääaiheena oli talous: euroalueen velkakriisin hoitaminen, talouskasvun tukeminen ja kaupan vapauttaminen. 
Tapasimme ulkoministeriössä varaulkoministeri Tom Nidesin ja apulaisulkoministeri Robert Hormatsin. Kumpaakin kiinnosti eurokriisin hoitaminen. Oma teesini on, että pahin on ainakin tältä erää ohi – mm. Italian ja Espanjan uusien hallitusten toimien ansiosta.
Kävimme Nidesin kanssa läpi Iranin ja Syyrian tilanteita. Kumpaankaan ei ole yksinkertaista ratkaisua. Venäjän ja Kiinan saaminen samaan riviin muun kansainvälisen yhteisön kanssa on Syyrian suhteen olennaista. Vaihdoimme myös ajatuksia Venäjän kehityksestä ja WTO-jäsenyydestä.
Keskustelujen pääaihe ulkoministeriössä ja USA:n ulkomaankauppaministeri Ron Kirkin kanssa oli kaupan vapauttaminen EU:n ja USA:n välillä. Olen itse puhunut vapaakauppasopimuksen puolesta jo 2009. EU ja Yhdysvallat ovat maailman suurimpia talouksia, ja molemmat kaipaavat kipeästi talouskasvua tukevia signaaleja. Toivon, että tässä päästään ottamaan isoja askelia jo touko-kesäkuussa.
Päivän päätteeksi puhuin Brookings-ajatushautomossa euroalueen tulevaisuudesta. Tilaisuus ja äänitetty puheeni löytyy täältä.
Seuraavaksi vuorossa New York yhdessä start up -yritysdelegaation kanssa. Matkan jatkoa voi seurata Twitterissä hashtagillä #FinnvasionUSA ja matkakertomus Storifyssä täydentyy vähitellen.

Comment

required