Tällä viikolla on niin kutsuttu ”minitäysistuntoviikko”, eli meillä on valiokunta- ja ryhmäkokousten lisäksi täysistunto keskiviikkona ja torstaina. Kalenterimerkintöjä on 39.

Sunnuntai-iltana lensin vierailuryhmäni kanssa Suomeen. Maanantai oli täynnä palavereita Helsingissä. Tapasin kokoomuslaisia ja toimittajia. Kotimatkalla sain viilattua Nykypäivä-kolumnia, joka käsittelee palveludirektiiviä. Se tulee ulos tällä viikolla. Sain myös kirjoitettua Blue Wings -kolumnin. Pistin aiheeksi EU:n ja uskonnon, mutta siitä tuli jotenkin liian vakava. Päätin muuttaa aihetta ja kirjoittelin tänään sisämarkkinavaliokunnan äänestysten aikana EU:n kielistä.

Tänään oli päivä, jolloin turhauduin parlamentin lainsäädäntövalmisteluun. Ryhmämme sisämarkkinavaliokunnan valmistelukokouksessa kävimme läpi meppi Zappalan raporttia ammattipätevyysdirektiivistä. Kyseessä on tärkeä direktiivi, jossa Suomellakin on ainakin yksi huoli, joka liittyy pätevyystasoihin. Pätevyystasoilla on merkitystä, kun arvioidaan hakijan edellytyksiä ryhtyä harjoittamaan ammattiaan, jossain toisessa maassa. Esimerkiksi silloin kun suomalainen sairaanhoitaja haluaa tehdä töitä Ranskassa.

Zappalan mietinnössä ehdotetaan viittä tasoa. Neuvosto ja Suomi esittävät neljää tasoa. Viisi tasoa olisi ongelmallinen juttu Suomen korkeakoulujärjestelmän näkökulmasta. Valiokunnassa äänestettiin viiden tason puolesta, mutta uskon ja toivon, että neuvosto ei tätä kantaa hyväksy.

Oli kuitenkin turhauttavaa, että lähes yli 200 muutosehdotuksen äänestyslista saatiin vasta klo. 8.05 tänä aamuna. Kokous alkoi klo. 9.00. Ehdi siinä nyt sitten valmistella. Entisenä virkamiehenä tiedän toki valmisteluaikataulun tavoitteen: pimitetään tietoa niin kauan kuin mahdollista niin, että voidaan välttää radikaaleja muutoksia. Vanha kikka, joka toimii aina…

Valmistelukokouksessa huomasi, miten vaikeaa on jos ei puhu kieliä. Meillä on muutama meppi, joka toimii avustajan tulkkauksen kautta. Siinä on vaikea saada viesti perille. Asioiden käsittely vaikeutuu ja hidastuu.

Minulla oli tänään myös toinen vähän ihmeellinen kokous. Riensin yhdestä palaverista toiseen, kun eräs ryhmämme virkailijoista tarrautui hihaani ja pyysi minua hätäpäissään naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokuntaan äänestämään. Kyseisessä valiokunnassa ei ollut tarpeeksi meikäläisiä paikalla, joten apua tarvittiin. Suostuin pariksi minuutiksi kun kuulin, että lisäjoukkoja oli matkalla. Siinä sitten nosteltiin kättä ryhmän puolesta tietämättä edes, mistä äänestettiin. On se demokratia välillä kaunista.

Vapautin itseni tehtävästä kolmen kädennoston jälkeen, kun tuuraaja tuli paikalle. Ihmeellistä, että eivät olleet saaneet paikalle tarpeeksi porukkaa äänestykseen. Juttelin asiasta Piitun kanssa jälkeenpäin. Onneksi kyseisten kohtien äänestykset olivat ihan liberaalin linjan mukaisia…

Noteerasin, että YLE:n aamutelkkarissa alkoi tänään perustuslakia käsittelevä ohjelmasarja. Siinä on kymmenen jaksoa. Ne näytetään tiistaisin ja torstaisin klo. 6.45. Annoin muutama viikko sitten haastattelun ohjelmasarjaa varten. Siihen on haastateltu eri asiantuntijoita ja politiikkoja. Hienoa, että perustuslaista aloitetaan hiljalleen keskustella myös Suomessa.

Lounastin tänään vanhan työkaverini itävaltalaisen Vera Kotrschallin kanssa. Vera oli assarini komissiossa. Oli mukava juoruilla komission touhuista.

Huomenna olen toistamiseen BBC Worldin ”On the Record” ohjelman nauhoituksissa. Aiheena on EU ja Britannia. Peruskysymyksenä: tarvitseeko EU Britanniaa? Siitä enemmän huomenna nauhoitusten jälkeen. Ohjelma näytetään muutamaan otteeseen viikonlopun aikana. On hienoa, että BBC pyysi toistamiseen ohjelmaansa. Ehkä se johtui siitä, että en ollut viimeksi yli-innostunut. Pitää taas huomenna yrittää pysyä rauhallisena. En ole ikinä ollut hyvä peittämään innostustani…

Comment

required