Työn ja työpaikkojen määrän lisääminen on tulevina vuosina kaikkein suurin poliittinen kysymys. Kaikki puolueet tavoittelevat ohjelmissaan ripeämpää kasvua ja uusia työpaikkoja. Näin sen kuuluukin olla – vain kannattavien yksityisen sektorin yritysten ja niiden luomien työpaikkojen kautta rahoitetaan koko hyvinvointimme. Puolueiden keinovalikoimassa taas on suuriakin eroja.
Talouskasvun tavoitteleminen on oikea pyrkimys, mutta olisi virhe olettaa, että kasvu korjaa kaikki ongelmamme. Kuten esimerkiksi rakenteellisten uudistusten tarpeen tai tulevien sukupolvien velkataakan vähentämiseksi tarvittavat säästöt. Näitä emme pääse pakoon kasvua taivaanrantaan maalailemalla.
Kokoomuksessa olemme päättäneet asettaa työn kaikessa päätöksenteossa etusijalle. Tämä edellyttää vaikeitakin arvovalintoja. Suomeen on saatava enemmän kannattavia ja työllistäviä yrityksiä. Työllistämisen kynnystä on alennettava. Työn on aina oltava joutenoloa kannattavampaa. Työuria on pidennettävä. On annettava rehellinen kuva – mitään hopealuotia ei ole olemassa. Tarvitaan valtava joukko päätöksiä, pieniä ja suuria, joissa työ asetetaan etusijalle.
Oleellisiin valintoihin keskittymisen vuoksi Kokoomus ilmoitti reilu viikko sitten, että me tuomme keskusteluun oman strategisen hallitusohjelmamme. Suomi täytyy saada liikkeelle ja suomalaiset ansaitsevat sen, että poliitikkomme tekevät sellaisia valintoja, vaikka joskus vaikeitakin, että Suomi menee parempaan suuntaan, ei huonompaan. Oma paperimme julkaistaan lähiaikoina.
On hienoa, että Keskusta tarttui myös samaan haasteeseen ja julkaisi tänään omia keskeisimpiä tavoitteitaan tulevalle vaalikaudelle. Kiitos siitä.
Lähes jokainen Keskustan ohjelman tavoite on helppo allekirjoittaa.
Esimerkiksi: Turhien normien purkaminen – hyvä! Lukuisat politiikkakokeilut – hyvä! Tavoite 200 000 uudesta työpaikasta – hyvä! Avoin Nato-linjaus – hyvä! Hallintojärjestelmän kehittäminen – hyvä!
Jotta Suomi saadaan liikkeelle, tällaisia ideoita tarvitaan.
Yksi keskeinen asia paperissa on, josta on syytä jatkaa keskustelua:
Keskustan ohjelma tuntuu olevan talousraamiltaan varsin ohut. Miten osa ehdotuksista rahoitetaan? Tässä pitää olla tarkkana. Emme voi luvata kaikkea hyvää kaikille. On tehtävä valintoja.
Kun hallitusta muodostettiin neljä vuotta sitten, suurin ongelma oli yhteisen tilannekuvan puute. Osa puolueista ei hahmottanut, kuinka suurien haasteiden edessä Suomi on. Että työllisyysaste ei nouse tai velkaantuminen ei taitu itsestään. Toivon todella, että puolueet eivät nyt syyllisty samaan.
Tosiasiat on tunnustettava jo vaalien alla. Esimerkiksi uusia kannustinjärjestelmiä luotaessa, verohelpotuksia kehitettäessä, massiivisia energiatukia suunniteltaessa on esittäjällä aina vastuu kertoa, mistä kaikki rahoitetaan ja miten päätökset johtavat työpaikkojen syntyyn. Kasvurahaston osalta ollaan jo liikuttu maltilliseen malliin. Tämä on hyvää esitysten jatkokehittämistä.
Kuten sanottu, toive talouskasvusta ei tee autuaaksi. Siksi liikkumavaramme on hyvin rajallinen. Kokoomus pyrkii valmistelemaan paperin, jossa strategisten linjausten lisäksi tunnustetaan tosiasiat ja haetaan konkretiaa sille kuinka tavoitteet toteutetaan.
Kun lähiviikkoina nähdään muidenkin puolueiden vaihtoehdot, niin saamme toivottavasti myös analyyttisen vaalikeskustelun käyntiin. Siinähän voi itsekin oppia uutta.
Minä ainakin pidän ajatukset valppaana uusille, hyville ehdotuksille. Niitä ei ole ikinä liikaa.
Mari Hakkala
28.01.2015 14.35Tavoitteet ovat hyviä, mutta jos puuttuu kuvaus siitä, miten tavoitetta lähestytään tai peräti saavutetaan, jäljelle jää vain pilvilinna! Olen huomannut, miten epäselvää useimmissa keskusteluissa on se, kenen rooteliin tavoitteen tavoittelu kuuluu. Julkinen ja yksityinen menevät suloisesti sekaisin, samoin valtio ja kunta. Työantajaksi ajatellaan aina valtiota tai kuntaa – joka tapauksessa jotakin isoa organisaatiota, jolla on henkilöstöhallinto, palkanmaksuineen ja veronpidätyksineen. Asiat ovat niin monitahoisia, ettei niitä helppo ole hahmottaa edes koulutetun ja kokeneen ihmisen. Siksi toivoisin selvennyksiä, mielellään kaavakuvina. Vaikka valtiontalouteen liittyviä mekanismeja ja velvoitteita (vaikkapa Kreikka -takuut) ei voi kovin yksinkertaisesti selittää, isoksi avuksi olisi ikäänkuin ’vetää’ asioita yhden, yksittäisen äänestäjän tasolle. Käyttää meidän kaikkien tuntemia käsitteitä ja puhua konkreettisesti ja muistuttaa aina ja alati siitä, että niin mukavalta kuin vaikkapa kreikkalaisista nyt kuulostaakin Tsiprasin lupaukset aiempien rajoitusten poistamisesta, pää tulee lopuksi aina kuitenkin vetäjän käteen. Niin meilläkin!
Uskon, että suomalaiset ovat hyvin – ehkä tuskallisenkin – tietoisia talouden korjauksen välttämättömyydestä, mutta kun luemme uutisia vaikkapa uusista, suurista palkankorotuksista valtion hallitsemissa yhtiöissä, usko yhteiseen tulevaisuuteen horjuu. Harva meistä taviksista uskoo, että niillä houkutellaan yhtään ulkomaalaista huippuasiantuntijaa johtokuntiin tai hallituksiin – jos se on jossain onnistunut, haluamme tietää! Elop ei ehkä ollut hyvä avaus. Muuten käsitykseksi jää, että ne joilla on valtaa, tekevät mitä haluavat, ja laskun maksamme me, tavalliset veronmaksajat. Lisäksi vielä meistä tuntuu, että – vaikka asia ei niin olisikaan – ’hyvä veli’ -verkoston palkkojen ja palkkioiden nosto on poissa juuri niistä palveluista ja oikeuksista, jotka meille merkitsevät turvallisuutta ja hyvinvointia: vanhusten- ja lastenhoito, terveydenhuolto, maanpuolustus.
Tulevia vaaleja ajatellen kokoomuksella on iso haaste: hyvinvointitoiveissaan pettyneet ja turhautuneet kansalaiset janoavat jonkun päätä pölkylle, emme ole kovinkaan yhtenäinen kansa enää, meiltä puuttuu se yhteinen hiili, johon puhaltaa. Moni vieroksuu vieläkin koko Eurooppa-projektia, kansallinen etu ajaa sen edelle. Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus merkitsee kovin erilaisia asioita eri ihmisille ja kansanryhmille. Isot haasteet sekä sisä- että ulkopolitiikassa – onnea matkaan!
Juha Rannisto
01.02.2015 15.05Teoriassa kasvun kaava on yksinkertainen: BKT = C + I + G + (X – M). Bruttokansantuote saadaan kasvamaan lisäämällä kulutusta, investointeja ja/tai nettovientiä. Teoria ei kuitenkaan kerro, miten.
Vuonna 2014 nopeimmin kasvavat taloudet olivat Etelä-Sudan, Mongolia, Macao, Sierra Leone ja Turkmenistan (http://www.economist.com/news/21589184-top-growers). Eipä empiriastakaan ole malliksi.
Talouskasvun tavoite on helpompi asettaa kuin saavuttaa.
Marjatta Marttila
28.01.2015 16.34Talouskasvu on kiinni työstä. Oikein. Hyvinvointi on kiinni työllisyydestä. Oikein.
Yksi näkökulma, mitä en ole yhdenkään puolueen ottaneen tosissaan agendalleen – ELÄKELÄISET! Suurin osa meistä on ollut työelämässä keskituloinen palkansaaja, joten nyt meillä olisi mahdollisuus kuluttaa, mutta veroilla kurjistaminen ei anna mahdollisuutta siihen.
Minun matematiikallani – keskinkertaisella – en oikein ymmärrä, miksi
huomattavasti pienemmästä eläkkeestä kuin ansiotulo oli, maksan nyt kuusi prosentti enemmän veroa. Kun ei ole vähennyksiin kelpaavia argumentteja kuten työelämässä.
Joten Kokoomus tämän voisi olla ajattelemisen arvoinen näkökulma.
Timo Kivi-Koskinen
29.01.2015 08.09Tervehdys,
Kasvuyrityksiä, joilla on menestymisen mahdollisuuksia maailman kaupassa tarvitaan paljon lisää. Niiden syntymistä pitää kannustaa ja syntymisedellytyksiin panostaa sekä yritystoiminnan ja kasvun esteitä raivattava. Suhteellisen pienillä panoksilla on mahdollista saada kymmeniä uusia keksintöihin toimintansa perustavia yrityksiä alkuun tai vahvistaa olemassa olevien kilpailukykyä.Nyt tarvitsemme sellaisen konkreettisen innovaatiostrategian, joka mahdollistaa tämän tavoitteen, jossa päämäränä voisi olla luoda viidessä vuodessa 1 uusi 500 miljoonan 10 uutta 100 miljoonan euron 100 uutta 10 miljoonan viennistä pääosin tulonsa saavaa yritystä eri aloille ja eri puolille Suomea. Tilaa luovuudelle, lisää koulutusta, verkostumista, alkuvaiheeseen julkista ja yksityistä tukea ja kasvuvaiheeseen koti- ja ulkomaista riskirahoitusta, johon sisältyy suuret tuottomahdollisuudet. Laiska raha töihin. Luovuutta ainakin nuorisossa on yllin kyllin. Se pitää saada esiin ja ohjatuksi tuloksiin.
Vilho Partanen
29.01.2015 09.40http://www.hs.fi/kotimaa/a1422416229658#Scen_1
Olisiko viranomaistoimintojen oikean tarpeellisuuden arviointi ja tarpeettoman toiminnan eli turhan säätelyn lopetus avain sekä säästöihin että talouskasvun piristämiseen ?
Sen sijaan, että laitetaan tiedon hallitseminen viimeisen päälle kuntoon ja maksetaan messinkiä yhteiskunnan varoista, tarkistetaan ihan aluksi josko noita kaikkia toimintoja tarvittiin ollenkaan…
Juha Rannisto
29.01.2015 13.45Wanhassa wara parempi.
Washington konsensus valaa ”kymmenen käskyä” taloudenpidon perustaksi (finanssipolitiikasta omistusoikeuksiin). http://en.wikipedia.org/wiki/Washington_Consensus
Siitä on hyvä jatkaa.
leena mäkinen
29.01.2015 15.15Hei,
KUOLLEITTEN ELÄKKEET 1,7 MRD EUROA PER VUOSI !!!!!!
Miten kauan tämä poliitikoille kuuma peruna jätetään koskematta ja tilitetään leskille valtava summa kuolleitten eläkkeitä, joiden keräämiseen joutuvat kaikki veronmaksajat osallistumaan ja joita mikään muu pohjoismaa ei maksa. Olemme pohjolan Kreikka. Jotain on pahasti vialla, kun yli 65-vuotiaille maksetaan ilman tarvehankintaa 80 % tuosta summasta. Leskeneläke oli tarkoitettu nuorille lapsiperheille.
Odotan kokoomuksen toimenpiteitä
Terv L. Mäkinen
Juhana Herttuala
01.02.2015 19.20Tarkoitatko että leski myyköön omaisuutensa elääkseen, jos puoliso poistuu ennenaikaisesti?
Tapio Angervuori
01.02.2015 21.13Muualla maailmassa perilliset perivät vainajan saamatta jääneet eläkkeet!
Juhana Herttuala
30.01.2015 00.16Vettä myllyyn
Työn ja työpaikkojen määrän lisääminen on toisarvoinen poliittinen kysymys, ensisijainen on kansakunnan tuottavuuden lisääminen. Kaikki puolueet tavoittelevat ohjelmissaan ripeämpää kasvua ja uusia työpaikkoja, mutta ne kaikki ovat myös ristiriidassa todellisuuden kanssa. Näin se tulee aina olemaan – valitettavasti.
Talouskasvun tavoitteleminen voi olla oikea pyrkimys, mutta vain jos se lisää kansalaisten oikeuttaa päättää omista asioistaan.
Kokoomuksessa on päättätty asettaa työ kaikessa päätöksenteossa etusijalle. Sen ei pitäisi aiheutaa minkäänlaisia vaikeita arvovalintoja. Suomeen on saatava enemmän kannattavia ja työllistäviä yrityksiä, mutta tuskin saadaan, kun se kuulemma aiheuttaa vaikeita arvovalintoja. Työllistämisen kynnystä on alennettava ja se olisi pitänyt tehdä monta vuotta sitten. Työn on aina oltava joutenoloa kannattavampaa ja niin se olisikin, ellei työstä olisi tehty vapaaehtoista. Työuria ei tarvitse pidentää, mutta jokainen tyytyköön työuransa mukaiseen ansioon, sillä vähemmälläkin tulee toimeen. On annettava rehellinen kuva – mutta miksi vasta nyt? Tarvitaan valtava joukko päätöksiä, pieniä ja suuria, joissa työ asetetaan etusijalle tai yksi päätös – siirrytään markkinatalouteen.
Kokoomus ilmoitti reilu viikko sitten, että he tuovat keskusteluun oman strategisen hallitusohjelmansa. Kokoomuksen paperi julkaistaan lähiaikoina. No niin, sitä odotetallessa.
Minulla ei ole tähän hätään uusia ajatuksia, mutta hyvä ehdotus kyllä. Se on poliitikoille esitetty jo monta kertaa, mutta kun ei kelpaa – siirrytään markkinatalouteen.
Eilen julkaistiin taas uusia galluppeja, niitä jokainen tulkitsee mieleisistään lähtökohdista. Kokoomuksessa jaakopinpaini käydään uskonkappaleesta – valtiojohtoinen holhousyhteiskunta.
Mika Kaakinen
30.01.2015 19.22Hyvä kirjoitus.
Tapio Angervuori
01.02.2015 21.10”Näin sen kuuluukin olla – vain kannattavien yksityisen sektorin yritysten ja niiden luomien työpaikkojen kautta rahoitetaan koko hyvinvointimme. Puolueiden keinovalikoimassa taas on suuriakin eroja.”
Kasvu syntyy vain ja ainoastaan rahaa painamalla tai velanotolla. Koska velkaa ei voida loputtomasti ottaa lisää, on keskuspankin (EKP) aika-ajoin osteltava tasapuolisesti euromaiden velkakirjoja pois.
Julkinen sektori osallistuu myös BKT:n kasvattamiseen. Suomessa julkisen sektorin kulut ovat 58% BKT:sta, mutta sen koko 21% BKT:sta. Julkinen sektori tukee siis suurilla summilla myös yksityistä sektoria.
Kiinalainen sananlasku: ei kissan värillä väliä, kunhan se jahtaa hiiriä.
Kummatkin sektorit voivat olla tehottomia tai tehokkaita.
Not Found
The requested URL was not found on this server.