Kolmas Venäjä-päivä starttasi kunnon automatkalla. Paahdoimme reilut viisi tuntia Pietarista Petroskoihin, Karjalan tasavallan pääkaupunkiin. Aurinko alkoi paistaa ja fiilis nousi. Taukoa pidettiin Syvärillä – hörpättiin teetä ja haukattiin piirakoita.

Petroskoissa vastassa oli konsuli Anna-Kaisa Heikkinen. Hän vetää Suomen konsulaattia, joka on samalla Petroskoin ainut ulkomainen edustusto. Työntekijöitä on 28. Suurin osa heistä on viisumivirkailijoita. Viisumeita Petroskoi myönsi viime vuonna 60 000 – enemmän kuin vaikkapa Pekingin suurlähetystömme. Konsulaatti on Petroskoissa näkyvä ja kuuluva. Sen toiminnasta on helppo olla ylpeä.

Tapaamisohjelma käynnistyi työlounaalla. Mukana olivat Inkerin liiton puheenjohtaja Vadim Bjurkland, paluumuuttokoulutuksen koordinaattori Olga Gorshkova, Karjalan Sanomien päätoimittaja Mikko Nesvitski ja Karjalan radion toimittaja Arto Rinne. Puhuimme suomen kielen tilanteesta Karjalassa. Suomen kielen osaajien määrä on vähenemään päin. Pidin kielikuilun madaltamista tärkeänä. Venäjän osaamisen lisääminen Suomessa ja suomen taidon vahvistaminen Karjalassa ovat molempien etu.

Lounasta seurasi työtapaaminen Karjalan tasavallan päämiehen Andrei Nelidovin kanssa. Meillä oli perusteellinen ja hyvä keskustelu. Karjala näkee Suomen taloudellisena ja kulttuurisena porttina länteen, meille Karjala taas on portti itään. Yhteistyömahdollisuuksia on paljon. Maanostokiellostakin puhuimme. Nelidov antoi lisätietoja ja lupasia apua mahdollisissa ongelmatilanteisssa.

Seuraavaksi vierailin Petroskoin yliopistolla. Se teki hienon vaikutuksen aktiivisuudellaan ja moderniudellaan. Petroskoin yliopiston suomen kielen laitos on muuten maailman toiseksi suurin – heti Helsingin jälkeen. Tämä olikin ensimmäinen kerta kun saatoin esiintyä paikallisille opiskelijoille suomeksi Suomen rajojen ulkopuolella. Tilaisuus oli antoisa, kysymyksiä tippui ja välillä naurettiin.

Päivän viimeinen etappi oli käynti konsulaatissa. Kiitin porukkaamme upeasta työstä ja toivotin tsemppiä jatkoon. Ikimuistoinen matka!

Pietarin Suomi-koululla (kuva: Pekka Mustonen)

TV100-kavanan haastattelussa

Comment

required