Tänään minulla oli ilo ja kunnia esitelmöidä Suomen kansainvälisen politiikan tutkimuksen kermalle Siuntiossa. Porukka oli koossa pohtimassa alan tutkimuksen tilaan.
Aluksi kävin läpi omaa ”kvasi- tai wannabe-tutkija” taustaani. Lähdin liikkeelle E.H. Carrista, joka totesi aikoinaan seuraavaa:
”Political science must be based on a recognition of the interdependence of theory and practice, which can be attained only through a combination of utopia and reality. A concrete expression of the antithesis of theory and practice in politics is the opposition between the intellectual and the bureacrat, the former trained to think mainly on a priori lines, the latter empirically”.
No, ei minulla tätä sitaattia mukanani ollut, mutta kerroin kannattavani käytännön ja teorian symbioosia. Tutkija hyötyy käytönnön työstä ja päinvastoin, eikä vähintään kansainvälisessa politiikassa. Tämän intron jälkeen heitin pöytään kolme teesiä, josta kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä…ja toivon mukaan niiden tutkijoiden, jotka olivat Siuntiossa:
1. Kansainvälisen politikaan tutkijoilla on tuhannen euron paikka hahmottaa meneillään olevaa myllerrystä. Kansainvälisen politiikan anarkiaan tarvitaan jonkinlaista järjestystä ja sen määrittelemiseen tarvitaan tutkijoiden apua.
2. Alan tutkijoita tarvitaan neljästä syystä. Ensiksi tutkimuksen pitää kuvata mitä on tapahtunut. Esimerkiksi miten kansainvälisen politiikan mannerlaatat liikkuvat juuri nyt. Toiseksi tutkimuksen on selitettävä mitä on tapahtunut ja tehdä se ymmärrettäväksi. Esimerkiksi miksi Yhdysvaltain asema on heikkenemässä vai onko se heikkenemässä. Kolmanneksi tutkijoiden tulisi ennakoida tulevaa. Eihän sitä poliitikoille kannata jättää…Lopuksi toivoin, että tutkijamme haastaisivat luutuneet ajatustavat ja huonon politiikan. Toivoin siis kuvausta, selitystä, ennakointia ja haastamista.
3. Lopuksi heitin tutkijoille kaksi haastetta: Osallistukaa politiikan hahmottelemiseen. Suomessa tutkijat ja päättäjät eivät kohtaa tarpeeksi usein. Peraäänkuulutin aktiivisuutta ja interaktiivisuutta. Toiseksi toivoin, että tutkijamme panostaisivat myös Suomen ulkopolitiikan analyysiin. Tarvitsemme vakavaa tutkimusta ulkopolitiikastamme.
Keskustelu oli odotetun mielenkiintoinen. Tutkijat eivät koskaan jätä kylmäksi…sanoi entinen tutkija, joka ehkä jonain päivänä palaa tutkijan sorvin ääreen.
Huomenna blogimerkintä Ukrainan vaaleista. Sunnuntaina matkaennakko Persinalahden matkalta. Maanantaista torstaihin matkarepparia akselilta Saudi-Arabia, Oman ja Qatar.