Tänään taisi olla kaksi pääteemaa: kevään kalenteri ja brittimedia. Iltapäivällä kävimme läpi kevään meppikiertue kalenteria kesäkuun alkuun saakka. Saldona kiertuepäiviä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Seinäjoella, Vaasassa, Laihialla, Porissa, Forssassa, Lappeenrannassa ja Imatralla.

Yksi perjantai taisi olla ”myymättä”. Meillä on jo ”myytyjä” päiviä syyskussa, mutta kesä- ja heinäkuu näyttävät hiljaisilta ainakin toistaiseksi. Elokuun aion olla lomalla.

Financial Timesissa oli tänään juttu EU:n rakenteilla olevasta ulkosuhdepalvelusta, eli eräänlaisesta ulkoministeriöstä. Jutussa Euroopan parlamentin ulkosuhdevaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok (hän on siis meidän Liisa Jaakonsaari) ja minä nostamme esille muutamia ongelmia valmisteluissa.

Toistaiseksi valmistelut ovat tapahtuneet suljettujen ovien takana. Sieltä tihkuneiden tietojen mukaan muutamat tahot haluaisivat perustaa ulkosuhdepalvelun riippumattomaksi komissiosta ja neuvostosta. He haluavat siis uuden byrokratian. Tätä pitää mielestäni vastustaa: EU ei tarvitse uusia instituutioita.

Uuten diplomaattikuntaan tulee virkamiehiä komissiosta, neuvostosta ja jäsenmaista. Olisi järkevintä pitää hallinto ja budjetti komissiossa. Se antaisi nykyiselle järjestelmälle jatkuvuutta. Tässä vaiheessa tärkeintä on, että keskustelu saatetaan julkisuuteen. Siksi onkin hyvä, että Euroopan parlamentti järjestää asiasta julkisen kuulemisen kahden viikon päästä.

Sain aika monta soittoa Financial Timesin jutun pohjalta. Yksi niiltä tuli BBC:n Eurooppa-asoiden kirjeenvaihtajalta. Hän tuli käymään toimistollamme. Annoin hänelle radiohaastattelun ulkosuhdepalvelusta. Sen pitäisi tulla ulos aikaisin huomenna aamulla Today-ohjelmassa. Saa nähdä mahtuuko ohjelmaan. Taitavat olla Lähi-Idän tapahtumat päällimäisenä.

Comment

required