Tilanne Itä-Ukrainassa on edelleen vakava. Alueelle on pyydetty ja tarjottu humanitääristä apua. Humanitäärisen avun tarve on todellinen, mutta on erittäin tärkeää, että avun antamisesta päättää kansainvälinen yhteisö yhdessä, esimerkiksi YK:n piirissä. Tilanteen kärjistymisellä ei ole voittajia.
Ukrainan kriisin aikana avoin diplomatia on ollut aktiivista. EU on käynyt aktiivisesti keskusteluja, niin myös eri maiden päättäjät keskenään. Suomessa tasavallan presidentti on ollut yhteydessä presidentti Putiniin Venäjällä, ulkoministeri keskustellut kollegoidensa kanssa. Itse olen runsaan kuukauden aikana käynyt parisenkymmentä keskustelua eri maiden johdon kanssa. Ukrainan presidentti Poroshenkon kanssa olen keskustellut kerran ja Venäjän pääministeri Medvedevin kanssa kahdesti. On selvää, että yhteydenpidon tulee jatkua tiiviisti. Kaikilla on kuitenkin vain yksi tavoite – Ukrainan kriisin ratkaisu.
Viime viikolla kansallinen keskustelu kiihtyi entisestään, kun Venäjä asetti vastapakotteita EU:n ja Yhdysvaltojen asettamia toimia vastaan. Mediassa väläytettiin jo kauppasotaa. Suomi ja EU eivät kuitenkaan vastaa pakotteisiin vastapakotteilla. Pitää mieltää, miksi pakotteista ylipäätään puhutaan. Kriisiä on pyritty ratkaisemaan kuukausia diplomaattisin keinoin. Edistystä ei ole kuitenkaan tapahtunut. Emme voi seurata sivusta, kun itsenäisen valtion suvereniteetti on uhattuna. Yksi käänteentekijä oli myös malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen heinäkuun puolivälissä.
Vaarallinen ajatusleikki, mutta pohditaan kuitenkin: Mitä jos isku olisi osunut Finnairin koneeseen ja 193 matkustajaa kuollut? Mitkä olisivat silloin olleet odotukset vastatoimille?
Sapeleiden kalistelulla tätä kriisiä ei pystytä ratkaisemaan. Kansainvälistä dialogia tarvitaan. Se, joutuuko EU pohtimaan tilanteessa vielä uusia pakotetoimia, riippuu Ukrainan tilanteen kehittymisestä. Toki pakotteita ollaan valmiita myös purkamaan, jos tilanne kehittyy positiiviseen suuntaan.
Suomalaisessa keskustelussa ollaan täysin aiheellisesti huolissaan pakotteiden vaikutuksista. Olen alusta asti arvioinut, että EU:n Venäjälle asettamilla pakotteilla ei ole merkittäviä suoria vaikutuksia Suomen talouteen, vaikka yrityskohtaisia eroja tietysti onkin. Sen sijaan epäsuorasti noillakin toimilla voi olla vaikutuksia myös Suomelle – sillä Venäjän talouden kehittymisellä on meille luonnollisesti merkitystä. Venäjän EU:lle asettamat vastapakotteet puolestaan totesimme heti kannaltamme vakaviksi.
Pakotepäätökset vaikuttavat myös Suomeen. Erityisesti tässä tilanteessa on tärkeää katsoa isoa kuvaa – Ukrainan kriisiin on haettava ratkaisua. Samalla katsomme tilannetta tietysti myös Suomen kannalta. Kriisin taloudellisten heijastusvaikutusten synnyttämä kokonaistilanne arvioidaan budjettiriihessä. Lisäksi olen tarjoutunut eduskunnalle avaamaan tilannetta suuressa salissa heti, kun niin halutaan. Tilanne ansaitsee laajan ja avoimen keskustelun.
Kansainvälinen kriisi on kuitenkin liian vakava paikka poliittisten pistevoittojen keräämiseen. Aivan kuten presidentti Sauli Niinistö totesi torstaina – ei kuulostaisi kovin valtiomaiselta, jos ensin olemme olleet asettamassa pakotteita ja sitten haluamme niistä eroon.
Kokoomuksen puheenjohtajana ajattelen, että kaikki ei voi olla kaupan. Etenkään periaatteet. Ihmishenkien uhraaminen kapealla kansallisella lyhyen edun tavoittelulla ei ole tapamme toimia. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus sen sijaan ovat.
On tärkeää kertoa asioista avoimesti ja maltillisesti. Vaikka tilanne tuntuisi joskus kuumalta, kannattaa oma pää pitää kylmänä.
Tuula Kiilamo
10.08.2014 14.33Hyvä pääministeri Alex,
tämä kannanottosi tuli tarpeeseen. Muutoinkin näkyminen ja vaikuttaminen otetaan innokkaasti vastaan. Ei varmaankaan ole syytä kiihkoilla, mutta tiedon puute on vaivannut.
Pääministerin on alati oltava sekä kuuluva että näkyvä eritoten tilanteessa, jossa kansalaiset ovat huolissaan. Hänen on oltava läsnä suorin sanoin ja näkemyksin.
Jukka Helttula
10.08.2014 14.50Asiallinen, selkeä, määrätietoinen, mutta myös maltillinen kannanotto. Arvostan!
Jarkko Partanen
10.08.2014 14.56Tervehdys,
Hyvin kirjoitettu ja asiasisältöinen kirjoitus.
Tätä ja esim Yhdysvaltalaisia lehtiä lukiessa tulee mieleen ajatus kuinka pitkään tämä tilanne kestää.Kellään ei yksin liene ratksisun avaimia…
Anne Ahola
10.08.2014 15.23Juuri näin!
Pekka Strömmer
10.08.2014 15.54Kiitos Alex,
Asiallinen ja tyhjentävä tiedonanto. Näitä lisää, niin jaksan luottaa, että kyllä tästä vielä hyvä tulee 🙂
Raija Liuhola
10.08.2014 16.29Arvostan suuresti toimianne; valtion johtaminen ei näinä aikoina ole helppo tehtävä. On tarpeettoman paljon ristivetoa ja irtopisteiden kerääjiä. Kuten sanoitte, pää on pidettävä kylmänä kaikilla tasoilla ja erilaisiin ilmansuuntiin.
Ilari Kiema
10.08.2014 17.19Kirjoituksessa todetaan asiallisesti, että EU saattaa tilanteessa joutua pohtimaan vielä uusia pakotetoimia.
Näin on siinä tilanteessa, että Venäjä nyt itse aiheuttamansa ”humanitaarisen katastrofin” verukkeella lähettää joukkoja Itä-Ukrainaan.
Malesialaiskoneen tapausta ei ehkä kannattaisi erityisesti korostaa, jollei pääministerillä sitten ole asiasta jotain classified information ja varmaa tietoa.
Aino-Maija Gerdt
10.08.2014 17.32Alex, voitko kertoa miksi Ranska voi näinä pakotteiden aikana myydä Venäjälle aseita?
Ranskan kuningas aikanaan oli läheistä sukua Venäjän keisarille, mutta onko tämä sukulaisuus vielä tänä päivänäkin voimakkaampi kuin EU:n pakotteet? Tää on varmasti yksi asia, jota me suomlaiset pidämme tärkeänä periaatteena l. Yhteinen rintama?
Hannu Mononen
11.08.2014 20.38Toivon samoin perusteluja Ranskan erivapaudelle tehdä bisnestä myymällä Venäjälle nimen omaan hyökkäyssotatoimia tukemaan kehitettyjä Mistral-luokan helikopterien tukialuksia. Nämä eivät todellakaan ole mitään ”puolustusmateriaalia”, vaan offensiivisten sotilasoperaatioiden kuten maihinnousujen toimeenpanoon tarkoitettuja aluksia, joissa käytetään uusinta länsimaista teknologiaa. Eipä ihme, että ne herättävät huolta rannikkovaltioissa, jotka kokevat Venäjän sotilaalliseksi uhakseen.
Eihän ranskalainen aseteollisuus tällaisia tappiokseen valmista – miksi siis ennemmin pitää rauhanomaisen maidontuottajan ja meijerityöntekijän Suomessa olla tinkimässä omasta toimeentulostaan?
Lars Käcklund
12.08.2014 16.56Ranskan Mistral kaupat olivat mielestäni alusta pitäen häpeällinen tikki Euroopan kakkoselle Putinin johtaman, jo tuolloin huonossa maineessa olevan Venäjän kanssa.
On jo kerrottu että kaupat voidaan panna jäähän ja suunnata muualle. Mutta milloin?
Jari Nerjanto
10.08.2014 17.35Hyvä kannanotto ja selkeä selonteko tilanteen monitahoisuudesta.
Olemme itse olleet mukana hyväksymässä pakotteita, nyt niiden kanssa on elettävä ja pidettävä niistä myös tiukasti kiinni. Niiden vaikutuksia Suomeen me kuluttajat voimme, ja meidän tuleekin olla lieventämässä omalla kulutuskäyttäytymisellämme. On todellakin lyhytnäköistä yrittää ratsastaa ulkopoliiittisella kriisillä sisäpolitiikassa.
Kuten sanoitte, kaikki ei todellakaan voi olla kaupan.
Jan Henriksson
10.08.2014 17.58Ehdottomasti linjasi on oikea, Alex!
Vastapakotteillaan Venäjä pyrkii ohjaamaan yritysten välistä kaupankäyntiä ja luomaan sille uusia valtiojohtoisia sääntöjä. Venäläinen rahvas, kuluttaja kärsii eniten.
Sami Kiiski
10.08.2014 19.38EU:n jäsenvaltioiden yhdessä päättämät pakotteet ovat tärkeä viesti siitä, että emme hyväksy Venäjän toimintaa Ukrainassa. Dialogi Venäjän kanssa on tärkeää, jotta liikkumatilaa säilyy. Tarkoitus ei ole ajaa venäjää nurkkaan, koska ratkaisun avaimet ovat osaksi Venäjän käsissä.
Kansainvälisen oikeuden periaatteiden rikkominen ja niiden haastaminen on otettava erittän vakavasti. Venäjä on toistuvasti korostanut turvallisuusneuvostossa valtioiden suvereniteettia. Siinäkin tapauksessa, että humanitaarisen avun toimittaminen on estynyt. On oikeutettua kysyä miksi Ukrainan tilanne katsottaisiin erilaiseksi.
Euroopan unionin tulee puolustaa vapautta, demokratiaa ja toimia dialogissa vahvan ja vapaan Euroopaan puolesta. Kaikki ei tosiaan voi olla kaupan. Pikavoittojen hakeminen tulee pitkän päälle kalliiksi.
Arto Nätkynmäki
10.08.2014 20.53Hämmästelen toistuvasti sitä, että pakotteiden viimeisen vaiheen perusteluna esitetään tuota draagista lentokoneen alasampumista. Eritoten meidän pienenä valtiona olisi tullut vaatia ja ajaa painavampia pakotteita jo Krimin valtaamisen perusteella. Kukaties, Itä-Ukrainan kriisiä ei olisi syntymytkään.
Hyvä, että nyt on pakotteilla painoa. Huolehditaan siitä, että EU, Suomi mukana, on pakotteissa yhtenäisesti mukana.
Mait Lukka
10.08.2014 20.57Alex, periaatteista kiinni pitäminen ja oma selkäranka ovat asioita, jotka ovat harvinaisia tässä maailmassa. Myös totuus ja avoimuus ovat asioita jolla ihmistä mitataan. Minun kysymykseni on yksinkertainen ja tarkastelen vallitsevaa tilannetta tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Tässä lainaus kirjoituksestasi: ”On tärkeää kertoa asioista avoimesti ja maltillisesti. Vaikka tilanne tuntuisi joskus kuumalta, kannattaa oma pää pitää kylmänä.” Voisitko, Alex, tai kuka tahansa tätä viestiä lukeva, vastata minulle yksinkertaiseen kysymykseen: Onko kukaan nähnyt tai kuullut yhtään todistuskappaletta, valokuvaa, ääninauhaa, lennonjohdon nauhoitteet tai muuta vastaavaa, jolla voidaan todentaa ne viime viikkojen tapahtumat ja asiat josta Venäjää syytetään? Tarkoitan yksinkertaisesti mm. Malesialaiskoneen onnettomuuteen liittyvät todistusaineistot, venäläisten laajat asetoimitukset ja avustukset. Ja mikäli sellaisia ihmisiä löytyy, niitä jotka arvostavat avoimuutta ja rehellisyyttä, niin kertokaa miksi niitä ei esitetä meille, tavallisille kansalaisille?
Alexander Stubb
15.08.2014 09.25On tietysti tärkeää, että lopullisia johtopäätöksiä Itä-Ukrainan tapahtumista – joko konfliktista yleensä tai malesialaislentokoneen alas ampumisesta erityisesti – tehdään vasta vahvojen todisteiden perusteella. On myös selvää, että kriisialueilla objektiivisen tiedon hankkiminen ja tietolähteiden varmistaminen on vaikeaa. Venäjän roolista esimerkiksi Itä-Ukrainan separatistien tukemisessa on kuitenkin useisiin lähteisiin perustuvaa näyttöä, eivätkä venäläiset itsekään ole näitä yhteyksiä kieltäneet. Pidän tärkeänä, että nämä vaikeatkaan ajat eivät kuitenkaan johda siihen, että Venäjästä ja venäläisistä aletaan esittää kaikenkattavia yleistyksiä. Nämä ajat todellakin vaativat sitä kylmää päätä.
Mait Lukka
18.08.2014 19.44EU:n yhteiset pakotteet on perusteltu juuri Venäjän vahvasta osallisuudesta separatistien aseistamiseen, jotka myös johtivat malesialaiskoneen alas ampumiseen. Vastauksestanne voin kuitenkin lukea, ettei päätös ei ole tehty vahvoihin näyttöihin perustuen, vaan ne nojautuvat yksikertaisesti useisiin lähteisiin, joista ei kuitenkaan ole esitetty mitään uskottavaa näyttöä julkisuudessa. Eli mielestäni vastauksenne selkeydestä huolimatta, ette vastanneet esittämääni yksinkertaiseen kysymykseen.
Aikakauttamme hallitsevat älypuhelimet, internetin luomat rajoittamattomat mahdollisuudet ja tiedusteluteknologian häikäilemätön käyttö. Tästä huolimatta on eurooppalaiset ja Suomen tiedotusvälineet olleet vain konfliktiosapuolten esittämien väitteiden varassa, ilman mahdollisuutta tarkistaa väitteiden oikeellisuutta.
Mikä koskee venäläisistä esitettyjä kaikenkattavia yleistyksiä. Suomen tiedotusvälineistä on melkein kokonaan puuttunut venäläisen näkökulman esittäminen. Esimerkiksi, Teidän hyvin tuntema, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jatkuvasti esittänyt Venäjän näkemyksiä tilanteesta ja pyytänyt mm. EU:ta perustelemaan juuri niitä väitteitä joita heidän suhteen esitetään. Näitä tiedotteita ja lausuntoja ei ole näkynyt Suomen uutisten palstoilla, mutta samanaikaisesti julkisuudessa on vahvasti muodostunut käsitys Venäjän propagandasta, ilman sen perusteellisempaa analyysia.
Jouni Pulli
11.08.2014 08.42Jotta kriisi saataisiin ratkaistua ennen sen lisäeskaloitumista olisi ehkä aika hieman pohtia, miksi ylipäätään on päädytty nykyisenkaltaiseen tilanteeseen. Uskon nimittäin, että vain kriisin perussyiden ymmärtämisen kautta pystymme yhdessä ratkaisemaan kriisin pysyvästi. ,
On totta, että Venäjä on mennyt ainakin lännen mielestä liian pitkälle rikkoessaan kv. oikeuden normeja. Toisaalta on mietittävä ovatko lännen reaktiot olleet tasapainossa suhteessa sen muuhun toimintaan koskien muita maita, jotka ovat mahdollisesti rikkoneet tai rikkovat juuri nyt kv. oikeuden normeja eli ovatko toimet olleet kohtuullisia vai jopa liian ponnettomia tai ei-optimaalisesti ajoitettuja.
Kaiken kaikkiaan tuntuu valitettavasti siltä, että länsi ja itä (Venäjä) ovat jo pitkään eli ainakin 2000-luvun alkupuolelta saakka puhuneet toistensa ohi. Lännen ja idän arvot eivät ole riittävästi kohdanneet vaan alkaneet erkaantua lisää toisistaan. Tämä ilmiö on siten alkanut jo ennen Krimin valtausta, länsimaiden Kosovon suvereniteetin tunnustamista, Georgian sotaa jne.
Krimin valtaus on tuskin tullut kovinkaan suurena yllätyksenä, mutta nyt on aika irrottautua eskaloitumiskierteestä ja luoda uudet puitteet, joiden varaan voidaan alkaa rakentaa uutta nykyistä yhteisempää arvopohjaa lännen ja idän välille. Samalla olisi eduksi esim. Venäjälle, USA:lle ja EU:lle huomioida myös muut näyttämöt kuin vain Eurooppa, esim. Etelä-Kiinan meri. Tulisi myös arvioida, mitkä tahot mahdollisesti hyötyvät nykyisestä Ukrainan kriisistä puuttumatta itse tilanteeseen.
Johan Wentzel
11.08.2014 22.18Koko kriisissä on lähinnä kyse siitä miten huonosti lännessä ymmärretään Venäjää ja sikäläistä henkimaailmaa. On ollut erittäin naivia mennä avaamaan EU ja Nato jäsenyyttä Ukrainan suuntaan ja olettaa että Venäjä toteaisi että saavat luonnollisesti itse valita kun ovat suvereeni valtio. Venäjä kokee tilanteen lännen Ukraina miehityksenä ja on reagoinnit asiaan kuten nytten on tehnyt – turvannut omia intressejään omalla tavallaan. Se että tilanne on kärjistynyt tähän mittakaavaan on erittäin ikävää ja hankalaa. Ei Venäjää ja varsinkaan Putinia tulla kääntämään pakotteilla. Hänelle on ensisijaisen tärkeätä olla menettämättä kunniaansa ja ylpeyttään. Euroopan on aika osoittaa kypsyytensä ja rakennettava ratkaisu jossa Putin ja Venäjä voivat kunniakkasti siirtyä asiasta pois.
Sarita Maja-Hellman
12.08.2014 14.00Hyvä ja selkeä kanta. Suomi on osa EU:ta. Se valinta on tehty kauan sitten.
Mika Kaakinen
14.08.2014 12.44”Asiallinen, selkeä, määrätietoinen, mutta myös maltillinen kannanotto. Arvostan!”
Komppaan.
Jouni Pulli
14.08.2014 16.37On arvokasta maallemme, että saamme olla tärkeä osa tämän vakavan kriisin ratkaisussa. Presidentti Niinistön huominen vierailu ja keskustelu presidentti Putinin kanssa sekä suomalaisen poliittisen johdon läpinäkyvyys viime päivinä on huomion arvoinen seikka, josta mielellämme kiitämme valtiojohtoamme.
Mielestäni niin pääministerimme Alex kuin presidenttimme Sauli Niinistö, ulkoministerimme Erkki Tuomioja ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan pj. Timo Soini esiintyivät erittäin rakentavasti koskien Ukrainan kriisin ratkaisukeinoja. Toivokaamme, että presidenttimme pystyy tässä hyvin vaikeassa ja oikeasti vaarallisessa tilanteessa sellaiseen yhteistyöhön presidentti Putinin kanssa, että avoimen keskustelun kanava saadaan toimimaan konfliktin ratkaisemiseksi sekä että päästää eteenpäin pohdinnasta siitä, miten tällaisiin tilanteisiin ei jatkossa jouduttaisi.
Tuula Kiilamo
18.08.2014 12.27Hyvä ministeri Alex,
ulkopolitiikassamme on tapahtunut pientä liikettä, mikä on hienoa. Presidentti Niinistö on toiminut tavalla, joka viittaa edes hienoiseen etenemiseen.
Sinäkin, arvoisa pääministeri, olet tullut varsin hyvin esille.
Silti jaksan edelleen toivoa näkemyksiä näille eli omille sivuillesi.Katsaus parin viikon välein ei liene liikaa vaadittu.
Me kaikki, hyvä Alex, ilahduimme kultamitalista keihäässä, mutta arki on edessä.
Lasse Bergström
27.08.2014 15.24Hei,
Blogikirjoituksessa todetaan, että ”kaikki ei voi olla kaupan.Etenkään periaatteet”.
Hyvä Alex. Eikö olisi hyvä ensimmäisenä pääministerivuotena voida sanoa, että meillä Suomessa on neutraali tuloverotus. Tasa-arvoinen. Kaikille periaatteessa saman taulukon mukainen. Meillä ei kuitenkaan sitä ole! Oikeasti tuloverotuksemme muista länsimaista poiketen on eriarvoinen. Palkansaaja maksaa tulon korkeastakin tasosta riippumatta progression lisäksi nk. ”solidaarisuusveroa” 2 % tuloistaan. Eläkkeensaaja sen sijaan maksaa edellä mainitun ”solidaarisuusveron” lisäksi ylimääräistä 6 %:n tuloveroa kaikista tuloista, jotka hän saa yli 45 000 e vuodessa. Siitäkin riippumatta, että hän itse on maksanut osan eläkevakuutusmaksuistaan. Turha siis puhua periaatteista niin kauan kuin Urpilaisen ja Kataisen sopima eläkeläisiä syrjivä vero on voimassa. Säädös tuli lisäksi täysin ilman kolmikantaa. Tämä olikin Kataisen hallituksen häpeäpilkku, jota Haglund (joka tosin ei tuolloin olut läsnä) kommentoi siten, että SDP:n oli saatava muutama lihapala, kun eivät voineet vaalilupauksiaan toteutetuiksi. Tämä pantiin n 50 000 eläkeläisen maksettavaksi! Turha myös puhua kolmikannan kunnioittamisesta niin kauan kuin työeläkelain säännöksiä voidaan peukaloida verolailla.
Veer Ji Wangoo
14.09.2014 09.05Respected Prime Minister Sir,
I follow your website and tweets . Must say I am very impressed . On behalf of Indian community in Finland , I wish to invite you to India visit. It is important that with new Prime Minister of India sh Modi ji , FINLAND and INDIA have a lot of common synergies in economics , trade , bilateral ties and cultural synergies .
Finland is a known brand to 1 billion people of India who still stand by one NOKIA Connecting people. Its time to have a connect reestablished. I am sure with Finnish designers , scientists & even the primary product companies of Forest and Pulp , bio energy etc , the business as well links would be very storng and helpful to Finnish economy. Huge market of India provides vast space to Finnish companies & availability of refined services from Indian labour market , another potential to harness productivity.
Looking forward for your India visit.
Veer
Not Found
The requested URL was not found on this server.