Viikonloppuna käytiin kahdet erittäin erilaiset vaalit. Toisen tuloksesta on varmuutta, toisen ei. Toiset sujuivat rauhallisesti, toiset ei.
Afgaanit valitsivat edustajiaan parlamenttiin. Uusi Kabulin suurlähettiläs Pauli Järvenpää viestitti viikonloppuna useaan kertaan arvioita vaalien sujumisesta.
Vielä on hankala sanoa mitään kovin konkreettista. Tiedotusvälineiden antama kuva on kieltämättä synkkä, mutta kansainvälisen yhteisön ensiarviot vaalien sujumisesta ovat kuitenkin varovaisen myönteisiä. Uhkailua ja väkivaltaa esiintyi joidenkin arvioiden mukaan hieman enemmän kuin viime vuoden presidentinvaaleissa. Siitä huolimatta vaaleissa annettiin lähes neljä miljoonaa ääntä. Aänestysprosentti oli lähes 40. Naisten osallistuminen vaihteli alueittain. Kuitenkin alustavien tietojen mukaan 3,64 miljoonasta äänestäjästä 1,4 miljoonaa olisi ollut naisia. Vaalivilppiä esiintyi, mutta ei ehkä pelätyllä laajuudella.
Ensimmäiset alustavat tulokset kuullaan vasta keskiviikkona 22. syyskuuta. Lopulliset tulokset tulevat, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, lokakuun lopulla.
Eilisiä Ruotsin vaaleja jännitin suorana tv:stä. Carl Bildt soitteli aamulla ja hehkutti historiallista tulosta. Kiistaton vaalivoitto ? onnittelut Reinfeldtille, Bildtille ja kumppaneille! Itseasiassa tämä on Moderaattien, eli Ruotsin Kokoomuksen, paras vaalitulos kautta aikojen. Porvariallianssi voitti vaalit toisen kerran peräjälkeen, ja Fredrik Reinfeldtistä tulee historian ensimmäinen porvaripääministeri, joka saa jatkaa vaalien jälkeen.
Sosiaalidemokraatit saivat himpun verran enemmän ääniä kuin moderaatit. Heidän tuloksensa oli kuitenkin heikoin melkein sataan vuoteen.
Maahanmuuttovastainen populistipuolue Ruotsidemokraatit ylitti äänikynnyksen ja nousi valtiopäiville 20 paikan voimin (5,7% äänistä). Jää nähtäväksi, miten se tulee todellisuudessa vaikuttamaan.
Porvariallianssi ei saanut enemmistöä valtiopäiville, mutta kuten Carl Bildt hetki sitten puhelimessa totesi, Ruotsissa vähemmistöhallitus ei olisi mikään poikkeus. Ja aina on mahdollista, että halukkaita kumppaneita hallitusyhteistyöhön vielä löytyy esimerkiksi Ympäristöpuolueesta.
Ehkä Ruotsin vaalit voisi tiivistää kolmeen havaintoon:
1. Ruotsalaiset ovat olleet tyytyväisiä Reinfeldtin johtaman porvarihallituksen politiikkaan ? erityisesti sen kykyyn hoitaa maan taloutta kansainvälisen finanssikriisin jälkeen.
2. Sosiaalidemokraattien hegemonian aikakausi on loppunut, Ruotsi otti askeleen oikealle.
3. Maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien nousu on vastenmielinen ilmiö. Nähtäväksi jää, mitä he tekevät vastuuasemassa.
Yhtä kaikki, Ruotsissa herättiin tänään uuteen poliittiseen todellisuuteen.
Äänestysprosentti nousi edellisistä vaaleista 82 prosenttiin. Olen toiveikas, että Carl Bildt jatkaa ulkoministerinä!