Joulu lähestyy. Jopa EU rauhoittuu. Ainakin siltä tuntuu juuri nyt. Siinä missä EU hiljenee, vauhti kotona kiihtyy. Viikonloppuna oli joulusiivouksen vuoro. Kaikki oli remontin jälkeen yltäpäältä pölyssä. Sunnuntaina laskimme, että tuli siivottua yhteensä kaksitoista tuntia. Paikat ovat kohta kunnossa.

Suomessa ulkopoliittinen keskustelu sai lisävauhtia eduskunnan selontekokeskustelusta. Helsingin Sanomien Unto Hämäläinen pohjusti keskustelua eilen vähän ihmeellisen puoleisella artikkelilla. Siinä väitettiin, että Kokoomuksella olisi ollut joku suuri Nato-suunnitelma, joka tyssähti Presidentin puhutteluun. Ihan mielenkiintoinen tarina sinänsä.

Omalta osaltani ihmettelin miksi jutun kärjeksi oli nostettu Nato. Kokoomushan on kritisoinut nimenomaan hallituksen EU- ja ulkopolitiikkaa. Nato on toki tärkeä osa kokonaisuutta, mutta ei suinkaan homman ydin. Ihmettelin myös, miksi juttuun oli rakennettu jonkinlainen vastakkainasettelu minun ja Jyrki Kataisen välille. Ikään kuin olisimme kilpailijoita tai jollain tavalla eri linjalla.

Puolueen linjasta vastaa nyt ja tulevaisuudessa yksin puolueen puheenjohtaja. Koko ulkopoliittinen keskustelu alkoi, kun Jyrki paalutti puolueen linjan lokakuun alussa Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissaan. Minä ja muut kokoomuslaiset olemme osallistuneet keskusteluun puheenjohtajan viitoittaman linjan mukaisesti.

Kun olen osallistunut keskusteluun, olen ollut kaikessa Jyrkin linjalla, hänen kanssaan keskustellen ja häntä aina etukäteen informoiden. Väitteet, että olisin Kataisen kanssa eri linjoilla, ovat yhtä tuulesta temmattuja kuin että presidentti Halonen ja ulkoministeri Tuomioja olisivat eri linjoilla ulkopolitiikasta. Tai että SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen olisi heidän kanssaan samoilla linjoilla.

Lupasimme, että mepit eivät katoa Brysseliin viideksi vuodeksi, vaan ovat tärkeä osa puolueen politiikkaa. Meiltä on myös toivottu aloitteellisuutta kotimaisessa keskustelussa. Tässä ominaisuudessa olen keskusteluun osallistunut.

Eduskuntakeskustelu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta vahvisti, että Kokoomuksen linja on tilannekuvaukseltaan realistisin sekä linjauksiltaan Suomen turvallisuutta parhaiten tulevaisuudessa parantava.

Kataisen pitämä ryhmäpuhe osoitti, että puolueen linja on kirkas ja johdonmukainen. Oppositiopuolueena osoitamme nykylinjan virheet ja tarjoamme tilalle muutoksia. Kokoomus on myös asiantuntijoiden mukaan tällä hetkellä ainoa puolue, joka on uskottava ulkopolitiikassa. Meillä on selkeä visio. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa.

Huomenna on viimeinen parlamenttikeikka. Alankomaiden pääministeri Balkenende tulee kertomaan huippukokouksen tuloksista. Sen jälkeen on aika siivota työpöytä ja kattaa joulupöytä.

Comment

required