Terveiset Kapkaupungista! Viikon kestänyt eteläisen Afrikan -kiertueeni lähestyy loppuaan. Täyteen pakatusta ohjelmasta huolimatta olo on loistava. Siihen on monta syytä, joista kerron seuraavaksi.

Vienninedistämismatkojeni yksi painopiste lähikuukausina on Afrikka. Aloitin Etelä-Afrikasta ja Namibiasta muun muassa siitä syystä, että eteläinen Afrikka näyttää yrityskyselyjen perusteella kiinnostavan suomalaisyrityksiä erityisen paljon. Seuraavaksi vuorossa on Algeria, jonka valtava potentiaali on viimein huomattu Suomessakin. Ensi vuonna jatkan kiertuetta Sambiassa ja Tansaniassa, joissa yhtenä painopisteenä on kaupan ja kehityksen yhteyden vahvistaminen. Silloin mukanani on luonnollisesti kehitysministeri Heidi Hautala.

On sääli, että Afrikan nousua ei ole Suomessa vielä kunnolla noteerattu. Afrikassa on useita talouksia, joiden kasvuluvut ovat huimaavia. Afrikan kasvu ei myöskään tule pysähtymään tai edes hidastumaan pitkään aikaan. Yksi olennainen syy siihen on Afrikan väestörakenne. Reilusti yli puolet afrikkalaisista on nuoria. Työllistetyn väestön määrä kasvaa Afrikassa huimaa vauhtia ja sen vetämänä myös talous ja kysyntä. Vaikka Afrikan osuus maailmankaupasta on vielä vaatimaton, sen osuus EU-maiden kaupasta on jo yhdeksän prosentin paikkeilla. EU:n kauppatase Afrikan kanssa on alijäämäinen eli Afrikasta tuodaan enemmän kuin sinne viedään.

Paljon kauppataseita olennaisempaa on kuitenkin seurata, miten yksittäiset yritykset toimivat Afrikassa. Esimerkiksi suomalaisyritykset usein pyrkivät siihen, että suuri osa tuotetusta arvonlisästä jää isäntämaahan tuottamaan paikallisille työntekijöille toimeentuloa ja hyvinvointia. Laskimme, että mukanani olleet 23 suomalaisyritystä työllistävät paikallisesti joko suoraan tai epäsuorasti jopa 10 000 ihmistä. Esimerkiksi suomalainen kaivosalan yritys ei tyypillisesti vie raaka-aineita jalostamattomina maasta ulos vaan pyrkii siihen, että ne jalostetaan vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti paikan päällä. Usein suomalaisinvestointien ympärille syntyy paikallinen pienyritysten ekosysteemi. Näin kauppa tuottaa kehitystä.

Puhuin ulkoministerinä paljon kunniallisesta ulkopolitiikasta. Nyt voi olla oikea aika avata kunniallisen talouspolitiikan aikakausi. Suomalaiset sopivat sen edelläkävijöiksi todella hyvin. Meillähän ei ole Afrikassa poliittista painolastia. Esimerkiksi Namibiassa meitä päinvastoin kohdellaan maan suurimpina ystävinä, jotka toivat maahan muun muassa koulutusta ja terveydenhuoltoa sekä tietenkin myös itsenäisyyden Martti Ahtisaaren astuttua kuvaan. Oli muuten hienoa viettää Ahtisaari-päivää Namibiassa.

Matkani alkoi Etelä-Afrikasta, joka on paitsi alueellinen myös globaali suurvalta ja sekä BRICS-ryhmän että G20:n jäsen. Etelä-Afrikka on kiehtova eri kansallisuuksien ja vaikutteiden sulatusuuni. Pelkästään virallisia kieliä on yksitoista.

Etelä-Afrikka on useimmilla mittareilla loistava liiketoimintaympäristö. Sen vahvuuksiin kuuluvat vakaa valuutta, toimiva demokratia, hyvä investointi-ilmapiiri, oikeusvarmuus, vapaa tiedonvälitys, toimiva infrastruktuuri ja hyvät rahoituspalvelut. Suomi tunnetaan Etelä-Afrikassa muun muassa rotuerottelun vastustajien kärkimaana. Se helpottaa suomalaisministerin asiointia. Suomalaisyritykset joutuvat täällä kuitenkin hyvin kilpailtuun ympäristöön, joka edellyttää vahvaa osaamista ja paikallistuntemusta. Eteläafrikkalaiset toimijat laittavat sovitun mielellään heti paperille, mikä oli tietysti vienninedistämismatkalla hyvä asia.

Etelä-Afrikan ohjelmaani kuuluivat tapaamiset korkeakouluministerin, liikenneministerin, mineraalivarojen varaministerin ja keskuspankin pääjohtajan kanssa. Vierailin myös Nelson Mandela -säätiössä, jossa alustin Euroopan ja Afrikan suhteista. Matkan päätteeksi osallistuin Kapkaupungissa maailman design-pääkaupunki-kapulanvaihtoon Kapkaupungin ja Helsingin välillä yhdessä metropolien johdon kanssa. Pidin myös perinteisen Eurooppa-luennon Kapkaupungin kauppakorkeakoulussa.

Namibiassa saamani vastaanotto oli ylitsevuotavan lämmin ja sen aisti ensi hetkistä lähtien. Namibiassa Suomi on suurvalta, ja kohtelu on sen mukaista. Maan presidentti Hifikepunye Pohamba vietti kanssani pitkän tovin jakaen ajatuksiaan Suomesta ja Euroopasta. Lisaksi tapasin maan kalastus- ja meriministerin, veteraaniasioiden ministerin, kauppaministerin sekä kaivos- ja energiaministerin.

Suomalaisyrityksillä on upeita hankkeita Namibiassa. Maahan on toimitettu muun muassa 35 miljoonan euron arvoinen merentutkimusalus. Osallistuin myös tilaisuuteen, jossa vihittiin käyttöön suomalais-namibialaisena yhteistyönä rakennettu jätteidenkäsittelylaitos.

Tälläkin matkalla mukana oli kokki Sami Tallberg, joka tuotti vastaanotoille villiruokaa suomalaiseen tapaan. Windhoekissa sain ilokseni juosta aamulenkin paralympiakultamitalisti Johanna Bensonin kanssa. Kaiken kruunasi upea sää, joka suosi meitä koko matkan ajan. Se antoi virtaa syksyn pimeyteen.

Eteläisen Afrikan -matka oli ensimmäinen, joka tehtiin Team Finland -logojen alla. Team Finland on suomalaisten vienninedistäjien yhteinen brändi. Afrikan-matkailu osoitti tiimityöskentelyn vahvuudet parhaimmillaan. Järjestelyt toimivat upeasti, mistä haluankin kiittää koko tiimiä.

Comment

required