Uusi vuosi on päässyt käyntiin. Talvikin on kuin vanhoina hyvinä aikoina. Kiitos kaikille kommenteista.

Ulkopoliittisella saralla ei ole koskaan rauhallista.

Terrorismi on edelleen kansainvälisen yhteisön vakavimpia uhkia. Se on saatu kokea taas vuodenvaihteessa. Pakistanissa räjähti pommi lentopallo-ottelussa, jossa surmansa sai liki sata ihmistä. Tanskalainen Muhammed-pilapiirtäjä yritettiin vastikään murhata. Tuhoisalta terrori-iskulta vältyttiin nipin napin Detroitin lennolla.

Jemen on noussut viime päivinä polttopisteeseen terroristijärjestö Al-Qaidan tukialueena ja alueellisena päämajana. Useat maat kuten USA, Britannia ja Ranska ovat ainakin tilapäisesti sulkeneet edustustonsa terroriuhkan vuoksi. Suomella ei ole Jemenissä edustustoa, vaan Jemeniä hoidetaan Riadin suurlähetystöstämme käsin.

Tilanne Jemenissä on hyvin huolestuttava, ja riskinä on valtion luhistuminen hauraasta romahtaneeksi valtioksi. Hallitus on jo monin paikoin menettänyt otteensa erityisesti maaseudulla, missä valtaa käyttävät erilaiset heimo- ja kapinaliikkeet.

Al-Qaidan soluttautumisen lisäksi Jemenillä on muitakin ongelmia. Jemenin hallitus on jo pitempään käynyt taisteluja sekä pohjoisen shiiakapinallisten että etelän separatistien kanssa. Konfliktit ovat johtaneet siviiliuhreihin sekä maan sisäisen pakolaisuuden nopeaan kasvuun.

Sunnienemmistöinen Jemen pitää Irania pohjoisen shiialaisten ns. huthilaiskapinallisten toiminnan tukijana ja rahoittajana. Marraskuussa Pohjois-Jemenin kapinalliset ylittivät Saudi-Arabian rajan ja valtasivat kaksi rajakylää. Saudi-Arabian armeija vastasi ilmaiskuin ja tykistötulituksin.

Elokuussa tapahtuneella Saudi-Arabian apulaissisäministerin murhayrityksellä oli myös Jemen-kytkös. Murhaa yrittänyt itsemurhapommittaja oli oleskellut Jemenissä alueella, jossa Al-Qaidalla on vahva jalansija.

Etelä-Jemenin separatistiryhmien toiminnan taustalla on se, että maa oli kylmän sodan aikana jakaantunut ja yhdistyi vasta 1990.

Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Jemen painii myös lukuisien kehitysongelmien kanssa. Niistä vakavimpiin lukeutuvat maan sisäinen hajaannus ja korruptio yhdessä vesi- ja öljyvarojen ehtymisen kanssa. Jemenissä on myös runsaasti pakolaisia erityisesti Somaliasta, eivätkä maan rajalliset resurssit riitä heistä huolehtimiseen. Köyhän väestönosan keskuudessa radikalisoitumisriski on näin ollen suuri.

EU on seurannut jo pitkään huolestuneena Jemenin tilanteen heikkenemistä, ja viimeksi syksyn 2009 aikana EU:n toimintastrategiaa tarkistettiin. EU aloitti kehitysyhteistyön Jemenin kanssa jo 1980-luvun alkupuolella, ja avun määrää on lisätty asteittain. Yhtenä kehitysyhteistyön ongelmana on kuitenkin Jemenin keskus- ja paikallishallinnon rajallinen vastaanottokyky. Ponnisteluja Jemenin vakauttamiseksi on kuitenkin jatkettava, jotta se irtautuisi terroristijärjestöjen otteesta.

Laajemmin ottaen tuloksien saavuttaminen terrorismin torjunnassa edellyttää laajaa ja tehokasta kansainvälistä yhteistyötä ja monipuolista keinovalikoimaa, jotka pohjautuvat oikeusvaltion periaatteisiin ja käytäntöihin. Tiivistä kulttuurien välistä vuoropuhelua ei pidä näissä pyrkimyksissä unohtaa.

Eli näillä mietteillä vuosi käyntiin. Mitäs mieltä?

Comment

required