Kahden vuorokauden tehokas vienniedistämisspurtti Jekaterinburgissa keski-Uralilla on nyt takana. Kevät on muutenkin sujunut vauhdikkaasti. Viimeisen sadan vuorokauden aikana olen matkustanut noin 100 000 kilometriä, viidellä mantereella ja 15 eri maassa, jos välilaskutkin lasketaan mukaan. Nyt on aika levätä matkojen osalta, jotta syksyllä olisi taas niin sanotusti iskussa.

Vienninedistämismatka Jekaterinburgiin oli hieno huipennus keväälle. Matkan järjestänyt Suomalais-Venäläinen kauppakamari (SVKK) teki erinomaista työtä kootessaan matkan ohjelman sekä mukana olleet yritykset. Matkassa oli hieno edustus huippuluokan suomalaisyrityksiä aina Fazerista Pauligiin, Stockmannista Iskuun ja YIT:stä Honkaan. Kiinnostus alueeseen on siis kovaa.

Kaupunkina Jekaterinburg oli minulle uusi tuttavuus ja pidin näkemästäni. Se on tyylikkäin kaupunki, jossa olen Venäjällä vieraillut. Se oli puhdas, moderni ja dynaaminen. Ei ole helppo uskoa, että kaupunki oli 20 vuotta aikaisemmin suljettu ulkomaailmalta.

Lentomatka kaupunkiin Helsingistä on muuten lyhyempi kuin Pariisiin. Neljä suoraa viikoittaista lentoa antavat suomalaisyrityksille suuren kilpailuedun alueen markkinoille. Brändimme on kirkas. Olkoon siitä osoituksena ne 300 paikallista yritystä, jotka olivat saapuneet Finnish Business in Yekaterinburg businessseminaariin.

Vienninedistämismatkoilla olen oppinut, että kun ohjelma on hyvin suunniteltu jaksaa pitkänkin päivän tehdä täysillä. Nyt kalenteri toimi ja noin kymmeneen tuntiin meillä olikin 13 ?keikkaa? ympäri kaupunkia heti ensimmäisenä päivänä.

Mukana olleet yritykset olivat myös tyytyväisiä. Tärkeintä on tietysti, että matka johtaa kauppoihin. Ulkomaankauppaministerinä nautinkin erityisesti työni konkreettisuudesta. Saan tehdä käytännöllisiä tekoja suomalaisten yritysten hyväksi. Se tekee poliitikolle kuin poliitikolle hyvää.

Comment

required