Japanin tilanne jatkuu vakavana. Jälkijäristyksiä tapahtuu edelleen. Japanin viranomaiset arvioivat kuolonuhreja voivan olla jopa 10 000, ja tuhoalueelta pyritään evakuoimaan noin 100 000 ihmistä. Tarpeetonta matkustamista Japaniin on vältettävä.

Suomella on valmius auttaa Japania. Olemme tarjonneet apua Tokion suurlähetystön kautta, ja soitin itsekin Japanin suurlähettiläälle Helsingissä. Tällä hetkellä Japani ei kuitenkaan pysty ottamaan vastaan apua.

Kaikkiaan yli 800 Japanissa olleesta suomalaisesta on noin 50 edelleen tavoittamatta, näistä muutama pahimmin vaurioituneella alueella. Kaikki listalla olevat eivät välttämättä ole olleet Japanissa maanjäristyksen aikaan. Ministeriön väki toimii tauotta, kunnes kaikki on tavoitettu. Omaistiedustelunumero 0800-04444 toimii edelleen, samoin Tokion lähestystön Facebook-sivu. Tokion suurlähetystöä vahvistetaan  kolmella henkilöllä, jotka ovat parhaillaan matkalla sinne.

Vaaratilanne Fukushiman ydinvoimalaitoksessa ei ole ohi. Vakavienkaan vuotojen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Vaara-alueelta ihmiset on evakuoitu. UM on toimittanut Japaniin joditabletteja varautumistoimenpiteenä. Japanissa pitää noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita, maan ulkopuolella ei tarvita erityistoimia. Säteilytilanne Suomessa on normaali.

Päivitys klo 21.15: Tavoittamatta on vielä 37 suomalaista.

Comment

required