Japanin tilanne on erittäin vakava eilisen maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä. Kuvat ja tiedot ovat järkyttäviä. Syvin osanottoni kaikille, joiden elämään tämä on vaikuttanut.

Kuolleiden määrästä ei ole vielä kunnon arviota, mm. kokonaisia junia on kateissa.

Suomalaisia on suurlähetystömme tietojen mukaan Japanissa noin 500, katastrofialueella alle 100. Kaikkiin ei ole vielä saatu yhteyttä. Suurlähestystömme Facebook-sivu on ajantasaisin tietolähde suomalaisten tilanteesta.

Fukushiman ydinreaktorien ympäriltä on evakuoitu ihmiset kymmenen kilometrin etäisyydeltä. Tilanne on sen verran vakava, että UM:n matkustustiedotteessa suosittelemme nyt välttämään tarpeetonta matkustamista Japaniin.

Ulkoministeriön tärkein tehtävä on tällä hetkellä selvittää suomalaisten tilanne ja auttaa heitä tarvittaessa. Lähetystössämme Tokiossa ja Helsingin tilannekeskuksessa on paiskittu hommia kellon ympäri.

Itse olen palaamassa Suomeen ja UM:n tilannekeskukseen EU:n ulkoministerikokouksesta. Pyrin päivittämään blogitekstiä päivän aikana.

Päivitys 16.10: Japanissa olevia suomalaisia on nyt tiedossamme 700, suurimpaan osaan on saatu yhteys. Jälkijäristyksiä tapahtuu edelleen, ja tsunamivaroitus on voimassa. Kuolonuhreja on tiedossa jo 1600, luku tullee valitettavasti nousemaan tästä. Fukushiman ydinvoimalan onnettomuuden takia on evakuoitu ihmisiä 20 kilometrin etäisyydeltä, mutta tilanteesta ei odoteta aiheutuvan vakavaa vaaraa laajalle alueelle.

Päivitys 18.42: Kävin ulkoministeriön tilannekeskuksessa. Paikalla noin 20 henkeä. Tekevät loistavaa työtä kellon ympäri. Lauri Aaltonen ja Pasi Tuominen johtavat operaatiota Helsingissä. Johanna Kotkajärvi Tokiossa. Suurlähettiläs Jari Gustafsson on matkalla Tokioon. Sain häneltä briiffauksen lentokentällä. Olen jälleen kerran erittäin ylpeä siitä työstä, jota ulkoasianiministeriön virkamiehet ja muut viranomaiset tekevät tässä kriisitilanteessa. Heille kaikki kunnia ja kiitos!

Päivitys 20.25: noin sata suomalaista on edelleen tavoittamatta. Ministeriö työskentelee jatkuvasti heidän tavoittamisekseen. Teemme parhaamme ja toivomme parasta.

UM:n tilannekeskuksessa. (Kuva: Vuokko Ritari)

Comment

required