13 päivää vaaleihin ja ennakkoäänestys alkaa ylihuomenna. Tänään oli virkistävä vaalipäivä. Aamupäivällä meillä oli talousseminaari Kalastajatorpalla. Se meni nappiin. Puhujat – Max Jakobsson, Risto Penttilä, Esko Antola, Johannes Koroma ja Georg Ehrnrooth – olivat loistavia. Analyysit osuivat naulan kantaan.

Georg Ehrnrooth esitteli kattavasti kilpailukykymme heikkoja puolia: sirpaleisen yritysrakenteen lisäksi hän nosti ongelmiksi mm. yliopistojärjestelmän heikkouden USA:han verrattuna sekä työmarkkinoiden jäykkyyden. Suomen erityisinä kipupisteinä hän näki aivovuodon, syrjäisen sijainnin ja tuoreen yritysveroratkaisun.

Johannes Koroman mielestä niin EU:n talous- ja rahaliiton vakaus- ja kasvusopimus kuin kilpailukyvyn kohentamiseen tähtäävä Lissabonin prosessikin ovat menettäneet uskottavuutensa. Esko Antolan mielestä vakaussopimuksen suunniteltu löyhentäminen vastaa ”housuihin pissaamisen” strategiaa talviaikaan. Toki se ensin lämmittää, mutta sitten kun se jäätyy niin ei ole enää kivaa.

Max Jakobson toivoi Suomen kehittyvän välittäjäksi vanhojen ja uusien jäsenmaiden välille. Risto Penttilä yhtyi toiveeseen, mutta huomautti sen olevan mahdollista vain todella aktiivisella omalla toiminnalla, ei esimerkiksi puolueettomuuteen linnoittautuneena.

Antola painotti omassa alustuksessaan, että Suomen olisi hakeuduttava instituutioiden puolustajien, EU:n ystävien, vaikutusvaltaiseen joukkoon. Tähän ryhmään hän laski mm. Saksan, Ranskan, Benelux-maat, Portugalin, Itävallan ja Unkarin.

Leimallista kaikille puhujille oli EU:n haasteiden kaunistelematon esiintuominen. Lähes jokaisessa puheenvuorossa korostui, että Suomessa ja Euroopassa on oltava valmiita rajuihinkin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin uudistuksiin – niin mittavia edessä olevat haasteet ovat.

Seminaarin jälkeen kävin lenkillä. Tuli taas lisää energiaa.

Iltapäivällä meillä oli yhteinen tilaisuus Piitun kanssa Rafaellossa. Kallion Kokoomusnaiset vastasivat erinomaisista järjestelyistä. Porukkaa tuli huonosta säästä huolimatta paljon, yli 200. Ben Zyskowicz haastatteli meitä.

Tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut. Paikalle tulivat myös Ike Kanerva ja Kimmo Sasi, kaksi Kokoomuksen puheenjohtajaehdokasta. Heidätkin pantiin tenttiin. Myös kunnallisvaaliehdokas Saara Huhtasaari esittäytyi.

Tiimiläiset tekivät päivästä taas onnistuneen. Minna Karttunen oli seminaarin tähti. Homma sujui kuin rasvattu. Tieralan Lauri auttoi taas kirjoitushommien kanssa. Hänellä on kynä loistavasti hallussa.

Illalla meillä oli vielä tohtoripaneeli Alpo Rusin ja Lasse Lehtisen kanssa. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen. Paikalla oli 70 kuulijaa ja mielestäni paneeli oli jälleen kerran onnistunut. Lassen ja Alpon kanssa pääsee hyvin juttuun.

Kaikkien näiden kiitosten keskellä tahtoo aina unohtua Kirsi. Hän vihaa kiitoksia ja siksi haluan niitä tasaisin välein antaa. Tämä kampanja toimii sen takia, että minulla on maailman paras kampanjavastaava. On helppo olla ehdokas kun on samalla aaltopituudella kamppiksen kanssa. En vain voi uskoa, että kenelläkään olisi yhtä hyvin organisoitua kampanjaa, ja vielä vapaaehtoispohjalla.

Comment

required