Dagens industri 8.9.2011

 

Jag skriver i Di med ett leende

Förförra året hade jag äran att få vara sommarpratare i Sveriges Radio P1. Jag tror inte att jag riktigt förstod hur stort det var och har aldrig tidigare fått lika mycket feedback. Det blev mängder med e-post och det är många svenskar som fortfarande tar upp sommarprogrammet när vi träffas.

När jag i somras blev tillfrågad av Dagens industri att bli kolumnist så behövde jag inte tänka på saken länge. Det skulle bli roligt att utvidga repertoaren till en av Nordens mest respekterade dagstidningar. Inte minst för att läsarna kommer från det svenska näringslivet. Dessutom är ju Sverige Finlands största handelspartner.

Innan läsaren bestämmer sig för om det lönar sig att börja läsa mina krönikor så bör man veta några basfakta.

Jag är en vanlig finländsk man, även om jag pratar rätt så mycket, och småler ofta med mina oproportionerligt stora tänder. Jag är idrottsgalen, liberal, internationellt inriktad och tar inte mig själv på allvar. Ett typiskt aprilskämt. Uppväxt i en tvåsprikig familj talar jag svenska som ett mumintroll.

Min pappa brukade säga att man blir politiker då man inte klarar av något annat yrke. Om jag skulle ha haft någon som helst talang så skulle jag ha blivit golf- eller hockeyproffs. Eller åtminstone entreprenör. Men jag blev politiker.

Mina kolumner kommer att behandla allt mellan himmel och jord. Ja, allt som irriterar eller gläder mig. Kanske vill ni höra om hurdant det är att försöka exportera sperma från finländska renar till Mongoliet? Eller hur pisset brukar stiga dig åt huvudet när karriären tar fart.

Är ni intresserade av att veta hur en timme träning ger två timmar energi per dag? Eller hur Finland steg på 20 är från att vara ett topp-30-till ett topp-3-land i världsrankningen?

Jag har läst nästän hela Astrid Lindgrens produktion för mina barn. Även om jag gillar Pippi Långstrump, Madicken och bröderna Lejonhjärta, så är Emil i Lönneberga min överlägsna favorit.

Kanske det beror på att jag själv alltid har sett mig som Emil, dock utan mysse och bysse. Jag är speciellt förtjust i förhållandet mellan Emil och drängen Alfred.

När killarna tar ett kvällsdopp i sjön vid Katthult efter en dag präglad av hyss och snickarboden för de ofta en dialog som får hjärtat att smälta. ”Ja”, säger Alfred, ”det är bara du och jag Emil”. Och då svarar Emil stolt: ?Bara du och jag, Alfred”.

Att bli kolumnist i Dagens industri är en stor ära för en minister från Finland.

Att tidningen publiceras i Sverige betyder mycket för mig. Jag tar emot uppgiften ödmjukt. Under det kommande året beger jag mig in på en ny spännande väg.

Jag hoppas att du kommer att tycka om kolumnerna lika mycket som jag tycker om att skriva dem. Jag hoppas det blir bara du och jag, kära Di-läsare.

Alexander Stubb är Europa- och utrikeshandelsminister i Finland. Han skriver krönikor i Di var tredje torsdag.

Comment

required