Tänäänkin meidän on hyvä muistaa sukupolvia, jotka sisällissodan jälkeisinä vuosikymmeninä pystyivät kokoamaan hajalle revityn maan ja kansan jälleen yhdeksi. Sukupolvia, jotka puolustivat demokratiaa ääriliikkeiden uhkaa vastaan.

Sukupolvia, joiden taistelu pysäytti Neuvostoliiton hyökkäyksen – kaikki yhdessä, veljeä jättämättä. Muistetaan myös sukupolvia, jotka sotien jälkeen tekivät mitä piti. Asuttivat siirtokarjalaiset ja hoitivat sotakorvaukset. Me olemme maa, joka maksoi velkansa.

Rakentajasukupolven ponnisteluiden ansiosta myös teollinen, sosiaalinen ja sivistyksellinen kehitys etenivät vahvasti ja muun muassa terveydenhuolto ja koulutus tuotiin kaikkien saataville.

Viimeisimpänä vaiheena avauduimme hitaasti ja määrätietoisesti länteen ja kansainvälisyyteen. Meillä suomalaisilla on tänä päivänä oikeusvaltio, vahvat perusvapaudet ja laajat kansalaisoikeudet.

Tällaista perintöä itsenäisyyspäivä velvoittaa kantamaan eteenpäin. Siinä voidaan onnistua vain, jos kykenemme edelleen tekemään yhteistyötä yli keinotekoisten raja-aitojen. Nyt me olemme toisenlaisten haasteiden edessä. Suurimmat vaikeudet liittyvät talouteen. Meidän suomalaisten on taas nähtävä, että isänmaan asia on yhteinen.

Yhteistyöllä ja välittämisellä, keskinäisellä kunnioituksella ja toisten huomioon ottamisella, ahkeruudella ja sisulla. Niillä tehdään parempi huominen.

Puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ja Kansallinen Kokoomus toivottavat kaikille hyvää itsenäisyyspäivää.

Kuuntele koko tervehdys täältä.

1 kommentti
  1. elkei
    15.12.2014 00.48

    Aika jänniä ne sotavelat, kun Suomi ei kuitenkaan tietääkseni edes aloittanut sotaa. Aika rauhallinen maa Suomi on kuitenkin.

    Reply

Comment

required