Kiitos kaikille Lauantaiseura-kommenteista. Minullakin jäi tällä kertaa hyvä fiilis esiintymisestä. Kyllä sen aina tietää onnistuiko vai ei.

Aika usein jää enemmänkin sellainen tunne, että ”tuon ja tuon olisi voinut sanoa eri lailla” tai ”miksi minä unohdin mainita tuon”. Tällä kertaa tätä tunnetta ei jäänyt.

Paljon riippuu myös ohjelman formaatista. Hannu Lehtilä on todellinen ammattilainen, diplomaattinen toimittaja, joka antaa haastattelijalle tilaa. Siitä syntyy luonnostaan sellainen toimiva keskusteluyhteys.

Sitten on toki muita formaatteja, BBC:n Hard Talk-tyyppisiä, jossa käydään tiukempaa keskustelua. Niilläkin on paikkansa.

Olen aina ”fanittanut” Lauantaiseuraa ja siksi olinkin kovin pettynyt kun kuulin, että ohjelma loppuu kahden viikon kuluttua. Olin kolmanneksi viimeinen haastateltava. Harmi. Siinä menetämme yhden parhaista poliittisista keskusteluohjelmista. Pitäisikö pistää pystyyn adressi Lauantaiseuran jatkamisen puolesta?

Osallistuin eilen Helsingin Sanomien järjestemään Itämeritilaisuuteen Kaisaniemen puistossa. Olin mukana Itämeren tilaa käsittelevässä panelikeskustelussa.

Hesari on viime viikkojen aikana panostanut Itämeriteemaan. Mielestäni loistava juttu! Tällaista lisää. Kannattaa käydä HS:n kotisivuilla katsomassa mitä sieltä löytyy. Ovat muun muassa julkaisseet Itämeri-teemalehden.

Näillä sivuilla olemme käsitelleet Itämeriteemaa useinkin. Eikä vähintään syksyllä 2004 kun lanseerasimme Itämeristrategian. Hommahan on sittemmin edennyt jopa yli odotusten. Tiimityö tuottaa aina tulosta. Kaikki ovat olleet mukana talkoissa.

Jäin vähän miettimään tuota rahoitusta. Asiantuntijat ovat kertoneet, että Itämeren puhdistamiseen tarvitaan vähintään 1,5 miljardia euroa. Mistä sen saisi kerättyä?

Mielestäni seuraava yksinkertainen kuvio voisi toimia:

1. EU maksaa sen osuuden, jolla poistetaan maatalouden päästöt.

2. EBRD antaisi lainat Venäjälle ja Puolalle jätevesipuhdistamojen rakentamiselle.

3. EIB ja NIB tulisivat mukaan talkoisiin lainoineen kaikkiin muihin projekteihin.

Peruslähtökohta on yksinkertainen. Tarvitaan kolmea asiaa: instituutioita, poliittista tahtoa ja rahaa. Instituutiot syntyvät EU:n Itämeristrategian kautta. Poliittinen tahto on jo synytynyt EU:n laajentumisen jälkimainingissa. Raha hoidetaan tuon yllä mainitun kaavion mukaan.

Mitä sinä olet mieltä? Mitkä ovat Itämeren suurimmat ongelmat? Miten ne poistetaan?

Comment

required