Käynnissä on tiivis kahden päivän Brysselin turnee. EU-ministerikokouksen lisäksi tapaan europarlamentaarikkoja ja muita Brysselin toimijoita.

En ole yksin reissun päällä. Marraskuun EU-ulkoministerikokous pidetään ns. jumboformaatissa. Mukana ovat myös kehitysministerit ja puolustusministerit. Osa istunnoista on yhteisiä.

Työpäivä alkoi aamupäivällä. Puhuin ulkomaisille toimittajille EU:n tulevaisuudesta.

Osallistuin myös EPP:n eli Euroopan kansanpuolueen ulkoministerien lounaalle. Tärkein aihe oli Lissabonin sopimuksen toimeenpano, ja tietenkin nimitysspekulaatiot, joita piisaa kaikkialla.

Ennen EU-ministerikokouksen alkua vedin NB6-valmistelupalaverin eli Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian ja Liettuan tapaamisen. Keskustelimme Venäjästä ja Ukrainasta. Ne ovatkin itse EU-kokouksen keskeisiä aiheita.

EU-ministerikokous käynnistyi yleisillä asioilla kolmelta. Kuudelta alkoi ulko- ja puolustusministerien yhteisistunto, jossa vieraana oli Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. Pääaihe oli Afganistan.

Ennen illallista tapasimme seitsemän ulkoministerin kokoonpanossa Kööpenhaminan ilmastohuippukokouksen merkeissä. Puheenjohtajana oli Tanskan kollega Per-Stig Möller.

EU-illalliskeskustelun pääaiheena on Venäjä. Ministerit valmistelevat torstain EU-Venäjä-huippukokousta. Odotettavissa on tärkeä ja laajakantoinen debatti. Toisena illlallisteemana on Afganistan, jossa alustajana toimii Afganistanin YK-mission päällikkö Kai Eide.

Melko tiivis ja itäpainotteinen päivä siis. Ja samalla aihepiirillä jatketaan heti huomisaamuna. Silloin tapaan Ukrainan uuden ulkoministerin Petro Poroshenkon.

Comment

required