Terveisiä Jerusalemista. Takana mahtava päivä. Tapasin pääministeri Olmertin, oppositiojohtaja Netanyahun, ulkoministeri Livnin ja presidentti Peresin.

Israelin pääministeri Ehud Olmert

Keskusteuissa kävimme läpi Georgian tilannetta, Lähi-idän rauhanprosessia ja Israelin sisäpoliittista tilannetta. Ensimmäisen osalta kerroin oman näkemykseni viime viikkojen tapahtumista. Toisen ja kolmannen osalta ahmin informaatiota.

Israelin presidentti Shimon Peresin kanssa

Ulkoministeriön tiimi oli Teemu Tannerin johdolla laatinut loistavat taustat. Suurlähettiläs Per-Mikael Engberg ja Anu Pulkkinen olivat rakentaneet erinomaisen ohjelman Israelin puolelle.

Päivä oli kaikinpuolin antoisa ja opin paljon Gazasta, Länsirannasta, rajoista, turvallisuudesta, siirtokunnista, pakolaisista ja myös Lähi-idän rauhanprosessin historiasta (erityisesti akselilla Israel-Palestiina).

Tel Avivissa ulkoministeri Livnin tapaamisen jälkeen

Tämäntyyppiset matkat ovat tärkeitä kahdesta syystä. Ensiksi ne antavat mahdollisuuden tuoda esille Suomen ja EU:n näkemyksiä rauhanprosessista. Toiseksi teoria muuttuu käytännöksi. EU-ulkoministerikokouksissa keskustelemme kuukausittain Lähi-idästä. On helpompi osallistua keskusteluun kun on saanut konkreettisen tuntuman alueesta.

Matkan päätteeksi ajattelin kirjoittaa muutaman havainnon reissusta. Huomenna tapaan ensin Tony Blairin ja sen jälkeen menemme Palestiinan puolelle.

 

 

 

 

 

Comment

required