Iranin ydinohjelma herättää voimistuvaa kansainvälistä päänsärkyä. Ulkoministeri Mottaki antoi viikonloppuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa viitteitä suostumisesta Teheranin tutkimusreaktoria koskeviin polttoainejärjestelyihin. Samansuuntaisen viestin lähetti presidentti Ahmadinejad viime viikolla.

Näistä järjestelyistä kuitenkin neuvoteltiin jo viime syksynä. Mitään konkreettista ei olla toistaiseksi saatu aikaan IAEA:n vetämissä neuvotteluissa.

YK:n turvallisuusneuvosto viimeistelee tuntuvia, selkeästi kohdistettuja pakotteita. Lisäajan myöntäminen sillä pelanneelle Iranille päättyy. EU seuraa YKTN-valmisteluja, ja on valmis tukemaan niitä. Kaikki tiedostavat sen uhan, mitä Iranin ydinase alueella merkitsisi. Kuten Saudi-Arabian kuningas muutama viikko sitten Riadissa minulle totesi, historia osoittaa, että jokaista alueelle tuotua asetta on Lähi-idässä käytetty.

Ukrainan presidentinvaaleista on taas kuulunut hyviä uutisia. Kansainväliset vaalitarkkailijat kehuivat vaalien asianmukaista sujumista. Nämä olivat siten Ukrainassa jo viidennet vaalit, jotka täyttävät kv-standardit. Tämä on hieno saavutus.

Äänistä on nyt laskettu 99,98%. Janukovitsh on saanut 48,96 prosenttia ja Tymoshenko 45,47%. Tämän perusteella voitto näyttää menevän Janukovitshille. Tymoshenko on tosin ilmoittanut, ettei hän hyväksy tulosta. Jonkinlainen oikeusprosessi on siten todennäköinen.

Vaalit eivät yksin mitään ratkaise, vaan Ukrainaankin tarvitaan vastuullinen poliittinen johto, joka ryhtyy kaivattuihin uudistuksiin. Niissä riittää haastetta, sillä oranssivallankumouksen jälkeen reformit jäivät keskeneräisiksi.

Nyt on aika hieman hengähtää, sillä huomenna aamulla edessä on lähtö Kanadaan.

Comment

required