Tänään eduskunnassa keskusteltiin kaasuputkesta, mutta en referoi nyt sitä keskustelua vaan kirjaan sen sijaan muutamalla rivillä huomioita Iranin ydinohjelman tilannetta, joka on ollut tapetilla viime päivinä.

Iranin ydinohjelmakysymys on edessäni aika ajoin, eniten EU-neuvotteluissa Brysselissä, jossa EU-maat miettivät yhteistä linjaa.  Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan edustajat tapasivat Iranin neuvottelijan Genevessä 2.10. Siellä sovittiin kolmesta keskeisestä asiasta:

1. Iran päästää kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat vähän aikaa sitten yllättäen julkisuuteen tulleeseen ydinpolttoaineen rikastuslaitokseen, joka sijaitsee Qomissa.

2. Polttoainetta Teheranin yliopiston tutkimusreaktoriin rikastetaan ulkomailla, Iranin ulkopuolella.

3. Sovittiin seuraavasta tapaamisesta ennen lokakuun loppua.

Suomi tukee täysin edellä mainittujen maiden saavuttamaa neuvottelutulosta ja toimintaa. Hieno juttu, että keskusteluyhteys on luotu. Neuvottelut olivat edistysaskel, mutta nyt tarvitaan konkreettisia tuloksia. Pidän erittäin tärkeänä, että Iran noudattaa neuvotteluissa sovittua. Mikäli neuvottelutie ei johda tuloksiin, meidän tulee painostaa Irania YK:n turvallisuusneuvoston sanktioin tai ellei tämä ole mahdollista, muunlaisin sanktioin, joiden takana on mahdollisimman laaja joukko maita. Loputtomiin ei voida odottaa, jos tuloksia ei synny.

Comment

required