Tänään oli kolme tärkeää tapaamista: Zimbabwen valtionvarainministeri Tendau Biti, Iranin suurlähettiläs Reza Nazarahari ja kaikille blogin lukijoille tuttu Jouni Pulli.

Oli kiva tavata Pullin Jouni niin sanotusti kasvokkain. Hän on monen muun kanssa ollut blogin kantavia voimia terävillä kommenteillaan. Kahvin ääressä syntyi idea, johon palaan myöhemmin kesän loppupuolella.

Blogikommentaattori Jouni Pulli (kuva: Hanna Ovaskainen)

Tendau Bitin kanssa keskustelimme Zimbabwen tilanteesta, joka on toivottavasti menossa parempaan suuntaan. Zimbabwe elää konfliktinjälkeistä aikaa nykyisen siirtymäkauden hallituksen johdolla. Hallitus etenee usealla rintamalla pyrkien saamaan aikaan kansainvälisen apuyhteisön kanssa sovittuja uudistuksia. Töitä riittää vielä usealla sektorilla: median vapaudessa, korruption kitkemisessä, ihmisoikeuksien parantamisessa, vaalilain ja totuuskomission perustamisessa. Päätavoite on päästä taas mukaan kansainväliseen yhteisöön pitkän eristymisen jälkeen. Hyvä merkki on se, että ensimmäistä kertaa vuosiin Zimbabwen hallituksen edustajat ovat voineet matkustaa ulkomaille tapaamaan vieraiden valtioiden edustajia. Zimbabwen pääministeri Tsvangirai on samanaikaisesti laajalla kiertomatkalla Euroopassa ja USA:ssa.

Zimbabwen valtiovarainministeri Tendau Biti (kuva: Hanna Ovaskainen)

Lopuksi tapasin Iranin Suomen-suurlähettilään Reza Nazaraharin. Kutsuin hänet eilen ulkoministeriöön kuultavaksi Iranin presidentinvaalien jälkeisen tilanteen vuoksi. EU-maat ovat olleet huolissaan vaalien synnyttämistä väkivaltaisuuksista, jotka ovat jatkuneet toista viikkoa. Vaaleja seuranneissa mielenosoituksissa on kuollut useita ihmisiä, satoja henkilöitä on pidätetty. Iran on syyttänyt EU-maita levottomuuksien lietsomisesta ja ulkomaisia tiedotusvälineita levottomuuksien liioittelusta ja yksipuolisesta uutisoinnista. EU:ssa olemme olleet asiassa aktiivisia yhteisenä rintamana. Viime viikolla lausuimme asiasta ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa ja huippukokouksessa Brysselissä. Nyt EU-puheenjohtajamaa Tshekki on kehottanut kaikkia unionimaita kutsumaan Iranin lähettiläät kuultaviksi.

Tänään käymäni keskustelu suurlähettilään kanssa oli ihan rakentava, vaikka olemmekin eri mieltä monista asioista. Tapaamisessamme totesin Suomen tuomitsevan voimakkaasti viranomaisten väkivallanteot mielenosoittajia vastaan ja vetosin tilanteen rauhanomaisen ratkaisun puolesta. Peräänkuulutin myös sanan- ja mielipiteenvapauden toteuttamisen tärkeyttä. Toimittajien tulisi saada tehdä työtään ja ihmisillä olla oikeus ilmaista vapaasti mielipiteensä. Nyt ei näin todellakaan ole. Kehotin Irania myös vapauttamaan vangitut oppositiojohtajat ja laskemaan presidentinvaalien äänet uudelleen vaalitulosta kohtaan maassa esitettyjen epäilysten selvittämiseksi.

Comment

required