Koneessa matkalla Helsinkiin, jossa huomisen meppikiertueen ensimmäinen tilaisuus alkaa klo. 7.30. Kiertuepäivä loppuu Vaasassa klo. 17.30. Sieltä Helsingin kautta takaisin Brysseliin.

Tuntuu siltä, että juoksen tilaisuudesta toiseen kuin päätön kana…tai pikemmin päätön poliitikko. Tänään sain onneksi häärätä lempiaiheeni – EU:n perustuslain – parissa.

Aamulla jatkoimme perustuslakivaliokunnassa keskustelua Richard Corbettin ja Iñigo Mendez de Vigon raportista.

Inigo (ryhmämme koordinaattori) ilveili meikäläiselle (ryhmämme varakoordinaattori) jatkuvasti. Lopuksi hän totesi, että ”Alexin kaikki muutosehdotukset otetaan huomioon”.

Tulemme hyvin toimeen Iñigon kanssa – espanjalainen, jolla on aina pilke silmäkulmassa. Tapasimme ensimmäistä kertaa eräässä seminaarissa Madridissa vuonna 1998.

Hän muistutti minua tänään miten olimme napit vastakkain Suomen puheenjohtajuuskaudella vuonna 1999. Valmistelin virkamiehenä perustuslakikonventtia. Hän halusi, että varajäsenet pääsisivät saliin. Minä en. Olin unohtanut koko jutun…Iñigolla on liian hyvä muisti.

Perustuslakivaliokunnan jälkeen olin ranskalaisen Le Point-aikakausilehden haastateltavana. Keskustelimme Ranskan vaikutusvallasta EU:ssa.

Teesini oli, että Ranskalla on tällä hetkellä identiteettikriisi, mutta turhaan. Laajentumiset eivät murenna ranskalaisten vaikutusvaltaa Brysselissä – se on ja pysyy vahvalla pohjalla. Koska päivä oli niin kiireinen, söin haastattelun aikana lounaaksi ranskanleipää.

Seuraavaksi oli vuorossa ruotsalaiskomissaari Margot Wallströmin kuuleminen. Hän selviytyi grillauksesta kunnialla. Wallström on hyvä ”kommunikaattori” (vaikka tuleekin Ericssonin luvatusta maasta).

EU tarvitsee Wallströmin kaltaisia komissaareja, jotka osaavat puhua selkokieltä. Unionilla ei ole demokratia- tai informaatiovajetta vaan kommunikaatiovaje.

En voinut olla piikittämättä Ruotsin sosiaalidemokraattista hallitusta. Totesin kysymykseni aluksi olevani iloinen siitä, että sosiaalidemokraattinen Wallström suhtautuu niin myönteisesti EU:iin. Toivoin, että pääministeri Persson olisi samoilla linjoilla.

Kysyin Wallströmiltä uuden EU-ulkoministerin roolista ja Turkki-keskustelun suhteesta perustuslakiin. Vastaukset olivat mielestäni hyviä.

Ruotsin ja Ranskan televisio innostuivat sen verran kysymyksistäni, että pyysivät haastattelut heti kuulemisen jälkeen. Kielitaidosta on hyötyä…

Kuulemisen jälkeen väitöskirjaa Cambridgen yliopistossa valmisteleva tutkija kävi haastattelemassa meikäläistä Nizzan sopimuksen kauppapoliittisista neuvotteluista. Huomasin, että muistini on lyhyt. Toivon, että tutkija oli ainakin osittain tyytyväinen vastauksiini

Akateemisesta haastattelusta menin puhumaan nuorille uusien EU-maiden toimittajille uuden parlamentin haasteista. Paikalla oli yksi sosialistimeppi ja yksi vasemmistomeppi. Molemmat ovat olleet meppejä vuodesta 1995. Toivottavasti en puhu samanlaista sontaa viiden vuoden kuluttua.

Valmistelin äsken huomiset puheenvuorot ja haastattelut. Kohta laskeudutaan. Isä odottaa kentällä. Nyt väsyttää. Pitää päästä pehkuihin ennen keskiyötä.

Comment

required