Syksyn toinen vienninedistämismatkani on suuntautunut Intian Delhiin ja Mumbaihin. Matkalla on mukana kahtakymmentä suomalaisyritystä edustava 30 hengen valtuuskunta.
Intian reissu on ollut suunnitteilla jo pitkään, ja olenkin iloinen, että saimme sen syksyn ohjelmaan. Delhin edustusto on tehnyt huikeaa työtä ohjelman eteen. Neljään päivään on saatu mahtumaan useita ministeritapaamisia, muutama bisnes-seminaari sekä tv- ja lehtihaastatteluja. Vierailumme on saanut mukavasti näkyvyyttä Intian mediassa.
Saavuimme maanantaiaamuna Delhiin lyhyen yölennon jälkeen. Alle seitsemän tunnin lentomatka ja kahden ja puolen tunnin aikaero tekevät matkustamisesta helppoa. Delhiin pääsee Helsingistä Finnairin siivillä kuutena päivänä viikossa. Intia on lähempänä kuin moni uskookaan.
Maanantain virallinen ohjelma alkoi Design Helps -näyttelyn avajaisilla. New Delhin suurlähetystön, Tikau Share ry:n ja Tekesin järjestämä näyttely esittelee suomalaista designia uudesta näkökulmasta: design ei ole pelkästään kauniita esineitä vaan myös käytännöllisiä ratkaisuja. Näyttely osoittaa, kuinka kekseliäs muotoilu voi auttaa ja lisätä hyvinvointia toisella puolella maailmaa.
Maanantaina ohjelma jatkui tapaamisella Intian liikenneministerin kanssa. Tiistaina tapasimme öljy- ja kaasuministerin, viestintäministerin ja kauppaministerin. Päivä huipentui suurlähetystön ja Rovion järjestämään vastaanottoon, jossa oli Angry Birds -teema.
Tänään keskiviikkona matkamme on jatkunut Mumbaissa. Luennoin IIT:ssä (India Institute of Technology). Opiskelijoita kaikkialla maailmassa yhdistävät erinomaiset kysymykset.
Päivä jatkui vaasalaisen Citecin edustajien ja energialähettiläs Pentti Itkosen tapaamisella. Vaasan seutu ja energiateknologiayritykset palkkasivat kymmeneksi viikoksi energialähettilään, jonka työnä on kiertää isäntäyritysten toimipisteitä kymmenessä eri maassa.
Tapasimme tänään myös HDFC:n ja Reliance Industrien ylintä johtoa. Merkittäviä talouselämän vaikuttajia, joilla on myös hyvät yhteydet poliittiseen eliittiin. Kävimme kiinnostavia keskusteluja intialaisen talouselämän dynamiikasta.
Matkan tavoitteet voi tiivistää kolmeen kohtaan. Ensimmäiseksi pyrimme edistämään suomalaisten firmojen liiketoimintamahdollisuuksia Intiassa ja kasvattamaan kauppaa pitkällä tähtäimellä. Toiseksi haluamme houkutella investointeja Suomeen. Kolmanneksi pyrimme vaikuttamaan markkinoillepääsyyn liittyvien ongelmien ratkaisuun tai lieventämiseen.
Intia on suomalaisille yrityksille valtava mahdollisuus. Se on kehittyvä ja vaurastuva. Intian talous on kasvanut viime vuosikymmenen aikana keskimäärin 8,5 prosenttia vuodessa. Viime aikoina talous on kuitenkin hieman yskähdellyt, ja sen on arvioitu jäävän tänä vuonna 3,8 – 5 prosenttiin tänä vuonna – eurooppalaisesta näkökulmasta merkittävää sekin.
Intian talouskasvu tarkoittaa merkittäviä investointeja. Etenkin infrastruktuurin rakentaminen, ympäristöteknologia, energiantuotanto, informaatio- ja viestintäteknologia, metsäteollisuus, terveydenhuolto, koulutus sekä elintarviketeknologia- ja turvallisuus ovat aloja, joihin tullaan lähivuosina panostamaan. Kaikissa näissä suomalaisilla yrityksillä on annettavaa.
Suomen ja Intian välinen kauppa on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun, mutta kauppasuhteissa on vielä runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Tällä hetkellä Suomen viennistä vain prosentti suuntautuu Intiaan. Suorat investoinnit ovat molemmin puolin matalalla tasolla – ainakin toistaiseksi.
Kehittyvät taloudet eivät kuitenkaan ole riskittömiä ja tummiakin pilviä siintää taivaanrannalla. Tästä esimerkiksi käy paljon mediahuomiota saanut Nokia, jonka Chennain tehdas on maailman suurin matkapuhelintehdas. Se työllistää suoraan 8 000 ihmistä ja välillisesti 30 000. Tehdas on Intian verottajan hampaissa. Taustalla on tulkintaeroja kaksinkertaisen verotuksen välttämisestä.
Meidän viestimme sekä intialaisille viranomaisille että medialle on ollut, että ulkomaisten investointien kannalta liiketoimintaympäristön ennustettavuus ja läpinäkyvyys ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kyse on maabrändistä, jonka ei soisi monien mahdollisuuksien Intiassa tahriintuvan. Intian elinkeinoelämä on jakanut huolemme, mutta on ollut varovaisen toiveikas. Meille on myös vinkattu olevan kannattavaa asioida suoraan Intian 28:n osavaltion kanssa.
Matkalla mukana olevista yrityksistä osalla on jo toimintaa Intiassa, osa on vasta tutkimassa Intian tarjoamia mahdollisuuksia. Näillä reissuilla firmat pääsevät myös vaihtamaan kokemuksia keskenään, jotta kenenkään ei tarvitsisi keksiä pyörää uudestaan. Kaikki vinkit ovat uusissa kohteissa kultaakin arvokkaampia.
Tällä hetkellä Intiassa toimii 130 suomalaista yritystä. Toivottavasti tämän jälkeen vielä enemmän.