Nyt helpottaa. Mieletön maaliskuu on takanapäin. Olin viisitoista päivää Suomessa. Sen lisäksi kävin kaksi kertaa Brüggessa luennoimassa. Takaravoissa oli koko ajan pelko siitä, että vauva tulee maailmaan liian aikaisin. Nyt olen ainakin seuraavat kolme viikkoa kotona.

Suzannen äitiysloma alkoi eilen. Samalla alkoi Brysselin kevät. Aurinko paistaa ja lämpöasteita on lähes 20 C. Kotipihalla magnoliapuu kukkii.

Maanantain keikka Helsingissä oli antoisa. Ruotsinkielisessä paneelikeskustelussa oli aika vähän väkeä, noin 30. Keskustelu oli kuitenkin vilkasta. Thomas Wallgren olisi taas halunnut keskittyä kauppapolitiikkaan, mutta onneksi paneelin puheenjohtaja piti meidät varsinaisessa asiassa eli koulutuspolitiikassa.

Lounaalla palaveerasin Kirsin kanssa kaksi tuntia ja otimme taas pari harppausta eteenpäin. Tiimi on tehnyt loistavaa työtä ja kevään ohjelma näyttää hyvältä.

Illan paneeli Vanhalla ylioppilastalolla oli tupaten täynnä. Paikalla oli noin 250 kuulijaa. Erkki Tuomiojan, Kaarina Hazardin ja Jukka Relanderin kanssa keskustelimme ideologiasta.

Minun teesini oli ”ideologiat ovat kuolleet, eläköön ideologia!”. Nostin esille 1900-luvun kolme keskeisintä aatetta: sosialismi, liberalismi ja konservatismi. Väitin, että kullakin oli oma etsikkoaikansa ja kukin joutui ikään kuin syntymään uudestaan.

Ääri-ideologioista fasismi kuoli Hitlerin myötä ja pahin kommunismi Stalinin myötä. Sosiaalidemokratiasta tuli myös konservatiivien aate 1970-luvulla, vaikka sitä ei haluta myöntää. 1980-luku oli taas uusliberalismin aikaa, jota edustivat lähinnä Thatcher ja Reagan.

Blairin ja Clintonin kolmas tie, joka pohjautui pitkälti Anthony Giddensin yhteiskunta-analyysiin, oli lähinnä trendi. Se kuoli 1990-luvulla pois jo ennen kuin se ehti kunnolla syntyä.

Nyt elämme maailmassa, jossa ei ole selkeitä ideologioita, tai ainakin ne on niputettu uusien käsitteiden ympärille. Käsitteitä ovat mm. globalisaatio, kestävä kehitys, fundamentalismi ja nationalismi.

En tiedä tuliko meistä tai yleisöstä viisaampia, mutta juttu ainakin luisti vaikka punainen lanka puuttui.

Kirsi lähti viikon ansaitulle lomalle Roomaan. Sain juuri tekstarin, jossa hän kertoi, että Roomassa on Alexbar. Ei hän pääse tätä kampanjaa millään pakoon. Kirsi parka.

Comment

required