Kiitos videoblogipalautteesta. Kokeillaan uudestaan jossain vaiheessa.
Avustajat uhkailivat pistävänsä jossain vaiheessa oman videobloginsa…Pelottaa jo nyt.
Eilen en ehtinyt kertoa, että äänestimme EU:n toimielinten vastuuvapaudesta, eli rahankäytöstä. Saimme läpi pari erinomaista muutosehdotusta, jotka olivat lähtöisin ruotsalaiskollega Christoffer Fjellneriltä.
%video%
Avustajat valmistelevat äänestyslistaa.
Ensimmäisessä ehdotettiin selvitystä Euroopan parlamentin ”rekkarallin” ympäristövaikutuksista. Toisessa pyydettiin parlamentin hallinnolta tarkat kustannukset Euroopan parlamentin hajasijoittamisesta. Molemmat menivät läpi kirkkaasti. Hienoa!
Vihreät julkaisivat tänään oman tutkimuksensa kahden EP-tuolin ympäristövaikutuksista. Sen mukaan liikenne Strasbourgin ja Brysselin välillä tuottaa 20 000 tonnia hiilidioksiidia vuodessa, eli saman verran kuin 13 000 edestakaista lentoa Lontoosta New Yorkiin, tai 4000 kotitaloutta Lontoossa.
Huimia lukuja, jotka eivät ainakaan vahvista EU:n johtoroolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Taistelussa kahden tuolin politiikkaa vastaan kaikki keinot ovat sallittuja…
Tänään oli yksi vaikea äänestys ja värikäs keskustelu homofobiasta. Jälkimmäisestä julkaisimme lehdistötiedotteen, joka löytyy tästä. Sain muuten tänään myös jatkomandaatin LGBT-verkoston (Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual rights) varapuheenjohtajana. Taistelutasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta jatkuu.
Päivän vaikein äänestys liittyi immateriaalioikeuksiin. Raportin tarkoituksena on luoda yhtenäiset rangaistukset immateriaalioikeusrikkomuksista unionin alueelle. Eli halutaan, että esimerkiksi laiton musiikin tai elokuvan kopiointi on rikos kaikissa EU-maissa.
Kansalaisviestejä on tullut paljon. Lobbarit ovat olleet myös liikkeellä.
On kolme EU-maata, joilla ei ole rikosoikeuslainsäädäntöä immateriaalirikkomuksissa (Britannia, Kreikka ja Belgia). Jos perustuslaki olisi voimassa niin EU:lla olisi myös toimivaltaa rikosoikeuslainsäädännössä, mutta nyt sillä ei sitä suoranaisesti ole.
Tämä oli harvinainen äänestys siinä mielessä, että lähes joka artiklaan oli muutosehdotuksia, joihin liittyi joko poliittinen tai moraalinen kysymys. Ehdotuksessa oli kaksi avainkohtaa: patentit ja sananvapaus.
Komission ehdotus kattoi kaikki immateriaalioikeudet, mukaan lukien patentit. Tämä tarkoitti, että patenttikiistoista voisi tulla rikosoikeuden alaisia juttuja. Äänestin sen puolesta, että patentit poistettaisiin. Tämä kanta voitti.
Myös sanavapauskysykset nousivat keskustelun aiheeksi. Alkuperäisessä ehdotuksessa kaikki kopiointi (myös yksityiseen käyttöön) olisi ollut rangaistavaa. Äänestin tätä vastaan ja tämäkin kanta voitti.
Eli lopputulos: hyväksyimme direktiivin, joka velvoitta jäsenmaita pitämään rikoksena kaikkia harkittuja teollis- ja tekijänoikeusloukkauksia. Patentit jäivät ulkopuolelle.
Yksityishenkilöiden omaan käyttöön suoritettua kopiointia ei kielletty.