Eurooppa-päivä alkoi automatkalla Brysselistä Strasbourgiin. Poikkesimme matkalla Luxembourgiin lounastamaan Sauli Niinistön kanssa. Juttelimme presidentinvaalikampanjasta. Hyvältä näyttää. Taustajoukot tekevät erinomaista työtä.
Istun hotellihuoneessa Strasbourgissa. Ranskan TV:ssä pyörii parhaillaan kiivas väittely EU:n perustuslaista. Neljä puolesta, neljä vastaan. UMP:n Nicolas Sarkozy ja sosialistien François Holland puolustavat. Philippe de Villiers ja Jean Marie le Penn vastustavat. Tunteet käyvät kuumana. Ranskalaiset eivät ainakaan ole tylsiä väittelijöitä, vaikka suunvuoron saaminen vaikuttaa vaikealta…
Edessä on klassinen täysistuntoviikko. Lähes neljäkymmentä kalenterimerkintää. Paljon kokouksia, juhlaistuntoja ja äänestyksiä. Viikon kohokohtia ovat Jules Maatenin mietintö uimaveden laadusta, Alejandro Cercasin mietintö työaikadirektiivistä ja Stefano Zappalan mietintö ammattipätevyyden tunnustamisesta.
Työaikadirektiivistä tulee varmasti tiukka äänestys. Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta esittää poistettavaksi kaikkia poikkeusmahdollisuuksia 48 tunnin viikottaisesta enimmäistyöajasta. Valiokunta haluaa myös, että päivystys lasketaan työajaksi. Kanta poikkeaa komission ehdotuksesta. Aion tukea komission kantaa. Se antaa tarpeeksi liikkumavaraa ja välttää liiallisen sääntelyn.
Uimavesidirektiivi on menossa Suomen kannalta parempaan suuntaan. Nyt erotellaan esimerkiksi sisä- ja rannikkovedet. Suomalaiset viranomaiset pääsevät helpommalla.
Ammattipätevyysdirektiivin tarkoituksena on taata, että yhdessä jäsenmaassa ammattipätevyytensä hankkinut henkilö voi harjoittaa ammattiaan myös toisessa jäsenmaassa. Periaate on hyvä. Toivottavasti siihen ei tule liikaa rajoitteita.
Tällä viikolla keskustellaan myös toisen maailmansodan päättymisen 60-vuotisjuhlasta. Siitä enemmän viikon mittaan.