35 päivää vaaleihin ja 24 ennakkoäänestyksen alkuun. Hyvää äitienpäivää ja hyvää Eurooppa-päivää.

Jos sanoisin, että juuri nyt ei ota päähän niin valehtelisin. Työstin äsken vaalikoneita. Kalevan vaalikoneen laatimiseen meni vajaa tunti. Kun lähetin sen niin sain vastaukseksi, että palvelimessa on jotain vikaa. Soitin vaalikoneen vastaavalle, joka soitti neljä kertaa takaisin ja pahoitteli, että asiaa ei saada korjattua. Viidennellä kerralla oli parempia uutisia. Kaikki paitsi kolme viimeistä kysymystä olivat tallentuneet heidän palvelimelle. Sanelin loput. Koko projekti kesti kaksi tuntia.

Sen jälkeen hyökkäsin Ylen vaalikoneen kimppuun. Vastasin 25:een kysymykseen ja kommentoin jokaista suomeksi ja ruotsiksi. Aikaa meni 1,5 tuntia. Lähetin tekstin ohjeiden mukaisesti ja kävin vielä varmistamassa, että se oli tallentunut. Eipä ollut. Soitin tällä kertaa Ylen vaalikonevastaavalle. Hän soitti myöhemmin takaisin ja pahoitteli tapahtunutta. Vastaukset eivät olleet tallentuneet palvelimelle.

Minun pitäisi vielä vastata viiteen vaalikoneeseen tänään, mutta taidan jättää väliin. Vastaukset olisivat ehkä vähän liian negatiivisia. Äänestäjänä en oikein tainnut ymmärtää miten paljon aikaa ehdokas käyttää pelkästään kyselyihin vastaamiseen. Vaalikoneet ovat yleensä onneksi ”käyttäjäystävällisiä”, mutta monet muut kyselyt ovat lähestulkoon mahdottomia. Huvittavinta oli, että sain eräältä kuluttajajärjestöltä 13. kysymyksen kyselyn, johon piti vastata lähinnä essee-muodossa. Olisivat ehkä voineet ajatella vähän kuluttajaa, eli vastaajaa.

Vaalikoneita lukuun ottamatta oli taas hieno vaalipäivä. Vastailin aamulla sähköposteihin ja sain jopa inboxin tyhjennettyä. Kiireellisten kansio on kuitenkin vielä vähän liian täynnä…

Aamulenkin jälkeen suuntasin Esplanadille, jossa Eurooppalainen Suomi oli järjestänyt hienot Eurooppa-päivä juhlat. Paikalla oli uusien EU-maiden edustajia ja EU-vaaliehdokkaita. Meiltä oli kuusi tiimiläistä jakamassa materiaalia. Myös Kirsi oli remmissä. Oli oikeastaan aika hauska jakaa esitteitä yhdessä. Muutamat tosin ilmoittivat äänestävänsä Kirsiä ja olivat vähän hämmentyneitä kun kerroimme, että minä olen ehdolla…

Vastailin kymmeniin kysymyksiin päivän aikana. Kuka väittää, että EU asiat eivät kiinnosta? Oli myös mukavaa saada positiivista palautetta. Jälleen kerran monet myös sanoivat suoraan äänestävänsä minua. Oli myös niitä, jotka sanoivat, että minua ei tarvitse äänestää, koska menen varmasti läpi. Apua! Tuollainen ajattelu kuulostaa vaaralliselta. Jokainen ääni on varmasti tarpeen.

Helsingin Sanomien mukaan Taloustutkimuksen teettämässä tutkimuksessa 43% vastanneista pitää asiantuntemusta tärkeimpänä valintakriteerinä EU-vaaleissa. Toivottavasti tuo luku pitää paikkansa.

Comment

required