Lokakuun alussa suomalainen sai tärkeän EU-viran, joka jäi monelta huomaamatta. Sarita Kaukaoja valittiin COSACin eli Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien yhteiselimen pääsihteeriksi. Se on iso juttu!

Kaukaoja on COSACin ensimmäinen varsinainen pääsihteeri. Asiasta päätettiin yksimielisesti kaikkien parlamenttien kesken.

COSACin tavoitteena on edistää tiedonkulkua ja mielipiteiden vaihtoa parlamenttien välillä. Se on myös ainoa parlamenttien välinen yhteistyöelin EU-asioissa, jolla on oikeusperusta. Se mainitaan Amsterdamin sopimuksessa.

Varsinainen COSAC-kokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa EU:n puheenjohtajamaassa. Edellinen järjestettiin lokakuussa Lontoossa. Seuraava järjestetään Wienissä toukokuussa 2006. Suomi toimii COSACin puheenjohtajana marraskuussa 2006.

Kaukaoja on pitkänlinjan EU-asiantuntija. Hän on ollut yli viisi vuotta Eduskunnan erityisasiantuntijana Brysselissä. Sitä ennen hän toimi VNK:n EU-yksikössä yli kolme vuotta. Hänen legendaarisia viikottaisia EU-yhteenvetoja voi lukea Eduskunnan sivuilta http://www.eduskunta.fi kohdasta Uutisruutu. Suosittelen.

Sarita on myös College of Europen kasvatteja. Hän taisi olla ensimmäinen suomalainen Varsovassa, Natolinin kampuksella vuonna 1995-96.

Lounaalla Kyösti Virrankosken, Sarita Kaukaojan ja Olavi Ala-Nissilän kanssa. Ala-Nissilä on talousarviovaliokunnan tentattavana huomenna.

Comment

required