En ole koskaan saanut yhtä paljon positiivista palautetta kuin tänään. Syynä eilen pilke silmäkulmassa lähetetty illalliskutsu Jacques Chiracille. Useat mepit tulivat juttelemaan. Kyselivät olenko vielä saanut vastausta. En vielä.

Onnittelusähköposteja tuli ainakin Puolasta, Japanista, Britanniasta, Ranskasta, Belgiasta ja tietenkin Suomesta. Useat EU-virkamiehet lähettivät myös viestejä. Kaikki pitivät kutsua hauskana vetona. Oli oikeastaan vain yksi henkilö, joka ei pitänyt kutsusta. Hän on suomalainen meppi, joten sillä nyt ei välttämättä ole sen koommin väliä.

Kansainvälinen media innostui myös kirjeestä. Koko päivän on tullut annettua haastatteluja eri maiden TV- ja radiokanaville. Huumori yhdistää Eurooppaa.

Tänään pidin myös viikon toisen ja kolmannen puheenvuoron täysistunnossa. Ensimmäisessä puhuin Afrikasta ja köyhyyden kitkemisestä. Nostin esille kolme asiaa:

1. Kehuin ”Making Poverty History” -kampanjaa. Ehdotin velkojen anteeksiantamista, kehitysavun kasvattamista ja reilua kauppaa.

2. Lyhyellä aikavälillä korostin, että halpojen maataloustuotteiden dumppaaminen on lopetettava ja lainojen ehtoja on muutettava.

3. Pitkällä aikavälillä ehdotin uutta ”Afrikka-strategiaa”. Sen tavoitteena olisi käsitellä manteretta kokonaisvaltaisesti. Tämä edellyttää EU:lta johdonmukaista kehitys- ja kauppapolitiikkaa. Ehdotin myös, että Euroopan kehitysrahasto (EDF) liitetään osaksi unionin budjettia.

Toinen puheenvuoro oli niin kutsuttu ”äänestysselitys”. Sana kuulostaa sinänsä kauhealta, mutta kyseessä on perustelu omalle äänestyskäyttäytymiselle. Ohjelmistopatenttidirektiivin kaatumisen jälkeen totesin, että on parempi olla ilman direktiiviä kuin elää huonon direktiivin kanssa. Totesin myös, että ilman yhteisiä patenttisääntöjä emme kuitenkaan voi ikuisesti elää. Olin siis internetin sanavapautta puolustavan Effin kanssa samoilla linjoilla.

Palautetta tämän asian tiimoilta tulee edelleen paljon. Suurin osa on kiittelevää. Monet avoimen lähdekoodin puolustajat ovat kiitelleet toimintaamme direktiivin valmistelussa.

Iltapäivällä meillä oli seksuaalivähemmistöryhmän hallituksen kokous. Sovittiin muun muassa seuraavan laajemman kokouksen aiheesta. Aiomme käsitellä Turkin seksuaalivähemmistöjen asemaa viikkoa ennen kuin jäsenyysneuvottelut alkavat Turkin kanssa.

Illalla oli puhti loppu. Täysistuntoviikkojen pahin hälinä loppuu usein keskiviikkoiltana. Juuri nyt väsyttää, mutta fiilis on ihan hyvä. Nautimme äsken Eija-Riitan, Miikan ja Laurin kanssa lasillisen elsassilaista Tokay Pinot Gris valkoviiniä. Nyt sushille.

Comment

required