Koko viikonloppu meni puutarhajuhlien valmisteluissa, varsinaisissa juhlissa ja niiden jälkisiivouksessa. Meillä kävi hyvä tuuri: aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja lämpöasteita oli yli 25. Hyvä tunnelma, vaikka itse taisin seistä grillin ääressä noin viisi tuntia putkeen…
Huippukokouskommentointi jäi vähän vähiin. Taidankin olla vähän jälkijunassa, mutta ajattelin esittää muutaman huomion ennen Espanjan ja Tunisian välistä futsimatsia:
1. Olemmme menossa kohti ”kvartaali EU:ta”. Joka neljäs kuukausi järjestetään huippukokous. Jokaisesta huipparista pitäisi olla jotain uutisoitavaa. Viime viikon kokous oli esimerkki siitä, että mitään radikaaleja päätöksiä ei tehty. Kyseessä oli oikeastaan aikan tylsä päämiesten tapaaminen.
2. Itävallan puheenjohtajuus oli eräänlaista viivytyspeliä, varsinkin perustuslain suhteen. Eivät he oikeastaan asialle mitään voineet. Kaikki tietävät, että mitään ei tapahdu ennen Ranskan vaaleja toukokuussa 2007.
3. Laajentumiskeskustelussa puhutaan juuri nyt paljon niin kutsutusta ”vastaanottokyvystä” (absorbtion capacity). Se on oikeastaan koodisana niille, jotka haluavat jarruttaa laajentumista. Eli todetaan, että unionin pitää tehdä institutionaalisia muutoksia ennen kuin voidaan laajentua. Itävaltalaiset ampuivat itseään hieman nilkkaan tässä kysymyksessä. He nimittäin kannattavat Länsi-Balkanin laajentumista, mutta vastustavat Turkin jäsenyytää. Pitkän huipparikeskustelun tuloksena seuraavaa puheenjohtajamaata, eli Suomea, pyydetään laatimaan raportti unionin ”vastaanottokyvystä”.
4. Perustustuslain osalta sovittiin, että Saksa, joka johtaa puhetta keväällä 2007, laatii ehdotuksen siitä, miten voidaan edetä Ranskan ja Hollannin vaalien jälkeen. Varsinaiset päätökset perustuslain sisällöstä, jos sitä enää sellaiseksi kutsutaan, tehdään Ranskan puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2008. On aika paradoksaalista, että ensin oli kaksi ”hollantilaista” sopimusta (Maastricht ja Amsterda) ja nyt on tulossa kaksi ”ranskalaista” sopimusta (Nizza ja uusi perustuslaillinen sopimus).
5. Tästä on hyvä Suomen jatkaa.