Terveisiä Brysselistä. Laskeuduimme tänne äsken pääministeri Vanhasen, Eurooppa-ministeri Thorsin ja virkamiesdelegaation kanssa. Tasavallan presidentti saapuu paikalle iltapäivällä.

Matkalla kävimme Matin ja Astridin kanssa läpi Eurooppa-neuvoston asialistaa ja keskustelimme samalla myös Ahvenanmaan asemasta Suomen EU-päätöksenteossa.

Omalta osaltani aamu alkoi Ylen aamutelkkarissa ja Maikkarin Huomenta Suomi -ohjelmassa. Molemmissa keskusteltiin Irlannin kansanäänestyksestä. Haastattelut löytynevät Ylen ja MTV3:n kotisivuilta.

Ennen huippukokouksia järjestetään poliittisten puolueiden kokoukset. Vanhanen ja Thors menivät liberaalien kokoukseen. Jyrki Katainen on parhaillaan EPP:n kokouksessa.

Meikäläisen osalta päivä jatkuu kohtapuoliin Britannian ulkoministerin järjestämällä lounaalla. Lounaalle osallistuu kuutisen laajentumiseen samalla tavalla suhtautuvaa jäsenmaata. Kiva päästä mukaan porukkaan.

Iltapäivällä on sitten kansainvälisen median vuoro. Varsinainen Eurooppa-neuvoston kokous alkaa kello 17.00. Ensin hyväksytään Slovakia euroryhmään. Euromaita on siis 16!

Ensimmäisen istunnon jälkeen otetaan perinteinen ”perhekuva”, jonne osallistuvat pääministerit ja presidentit. Kuvauksen jälkeen Euroopan parlamentin puhemies, Hans-Gert Pöttering, kertoo omat näkemyksensä päivän kokousaiheista.

Kello 18.15 alkaa ensimmäinen keskustelu. Aiheena öljy ja ruoka, eli niiden kovat hinnat ja se mitä EU voisi asialle tehdä.

Illallisistunnot alkavat sopivasti suunilleen samaan aikaan kuin Portugali ja Saksa aloittavat EM-futiksen neljännesvälieräottelunsa. Päämiehet käsittelevät Lissaboin sopimusta. Ulkoministerit keskustelevat muun muassa Länsi-Balkanin tilanteesta.

Kuten sovittiin pistän päivän mittaan väliraportteja kokouksen etenemisestä. Kuvamateriaalikain on luvassa. Tästä se lähtee.

Comment

required