Syksyn vienninedistämisohjelmani on täydessä vauhdissa. Takana on kaksi tuottoisaa päivää Hammerfestissa. Nelikymmenpäinen yritysdelegaationi huokui poikkeuksellista intoa koko ajan. Monet olivat puhelimessa paikallisten kontaktien kanssa, kun erosimme. Suomalainen insinööri on täällä kova sana.

Innolle on hyvät perusteet. On vaikea kuvitella toista näin läheistä paikkaa, jossa on näin paljon potentiaalia. Sekä läheisyys että potentiaali kannattaa käsittää laajasti. Ivalosta pääsee Hammerfestiin bussillakin muutamassa tunnissa ja uuden lentokentän valmistuttua toivottavasti Helsingistäkin yhtä nopeasti kuin Brysseliin. Oli hienoa katsella karttakuvaa, jossa arktisen alueen ympärille oli piiretty halkaisijaltaan noin tuhannen kilometrin ympyrä. Hammerfest oli lähellä keskipistettä, ja suuri osa ympyrän eteläpuoliskosta oli Suomea. Olemme arktisen vallankumouksen ytimessä!

Läheisyyttä lisää tietysti pohjoisnorjalaisten ja suomalaisten samankaltainen mielenlaatu. Olemme hiukan varautuneita mutta myös ystävällisiä ja huumorintajuisia rajan molemmin puolin. Olemme samoilla yhteismarkkinoilla ETA-sopimuksen kautta, ja halutessamme meillä on myös yhteinen kieli.

Potentiaali on sitten ihan oma lukunsa. Lukuja voisi luetella loputtomiin mutta otan vain muutaman. Olimme Finnmarkin alueella, jossa toimivien yritysten määrä on noussut 90-kertaiseksi sitten 1980-luvun. Tällä hetkellä alueen yritykset tuottavat yli 1,2 miljarin liikevaihdon vuosittain, ja investointien arvo lasketaan kymmenissä miljardeissa. Todellinen räjähdys tapahtui hiljattain avattujen kaasu- ja öljykenttien myötä, ja niiden luomat mahdollisuudet olivat matkamme pääsyy. Ne eivät rajoitu luonnonvaroihin. Kasvu- ja investointibuumi luo valtavan tarpeen muun muassa logistiikalle, rakentamiselle ja mitä moninaisimmille palveluille. Missään muualla Pohjolassa ei investoida näin paljon näin nopeasti.

Saimme kotoisan kuvan norjalaisen liike-elämän läheisyydestä, kun eteemme ilmestyi kaksi suomalaista Statoilin työntekijää, jotka kertoivat, että Hammerfestiin muuttaminen ei tuottanut minkäänlaista kulttuurishokkia. Tätä aluetta kannattaa miettiä avoimesti myös työpaikkana. Pelkästään Statoililla työskentelee 19 eri kansallisuutta, ja se näkyi kaupungilla. En ole ennen nähnyt näin monikulttuurista 10 000 asukkaan kaupunkia. Hammerfestin työttömyys on kahden prosentin paikkeilla, kultturitarjonta vilkas, ja luonto häikäisevän kaunis.

Norjalaiset myöntävät aivan avoimesti, että maa kasvaa nyt Pohjoisen vetämänä. Pohjoinen voi olla suomalaisyrityksille myös portti muualle Norjaan. Norja on erityisen kiitollinen kohde suomalaisille PK-yrityksille, koska täällä on kysyntää juuri niillä aloilla, joilla olemme vahvoja. Niihin kuuluvat rakentaminen, kaivos-, konepaja- ja metalliteollisuus. Erityisesti kaivosteollisuudessa norjalaiset näkevät meidät edelläkävijöinä.

Suomen ja Norjan taloussuhteista voisi kauniisti sanoa, että niissä on paljon kasvuvaraa. Norjan-viennin osuus on vain runsaat kolme prosenttia Suomen kokonaisviennistä. Esimerkiksi Ruotsin osuus on moninkertainen. Norjassa toimii vain 191 suomalaisyritystä. Suomalaisyritykset ovat kuitenkin onneksi tehneet mittavia investointeja Norjaan.

Tuoreessa blogissani arktisesta strategiasta muistutin, että nyt on korkea aika siirtyä sanoista tekoihin. Tämä matka oli oiva kavalkadi käytännön arktisista hankkeista, joihin voisimme nyt norjalaisten kanssa ryhtyä. Öljy- ja kaasuteollisuuden tukitoiminnot ovat niistä kiireellisimpiä, sillä jos emme tartu niihin pian, joku muu tarttuu. Voisimme tehdä myös paljon enemmän vaikkapa matkailussa, kaivosteollisuudessa, liikenne- ja logistiikkahankkeissa ja työvoiman liikkuvuuden edistämisessä.

Tätä matkaa ei olisi tehty ilman suurlähettiläs Maimo Henrikssonin sitkeyttä. Hän näki alueen mahdollisuudet ja puhui niistä heti ministerikauteni aluksi. Ehkä oli hyvä, että pannuun saatiin iso paine, joka nyt vihelsi iloisesti. Suurlähetystön Erja Karkkonen ja Finpron Maria Westerholm ja Petra Korhonen pitivät moninaiset langat taas suvereenisti käsissään.

Mange takk!

Comment

required