Kello 22.30. Tulin juuri hotelliin. Olen ihan puhki. Oli taas sellainen mieletön Strasbourgin tiistai. Purin sen tällä kertaa kalenterin kautta englanninkieliseen blogiin.

Päivä alkoi perinteisellä pressiaamiaisella. Vasemmalta mepit Itälä, Vatanen, Kauppi, meikäläinen ja Korhola.

Päivän pääteemoja olivat perustuslaki, homofobia ja satamapalveludirektiivi. Neuvottelut perustuslakiraportista jatkuivat pitkin päivää. Veikkaan, että saamme parlamentin enemmistön sen taakse.

Jossain välissä ehdimme pitää myös kokoomus-meppien delegaatiokokouksen.

Illan ryhmäkokouksessa väännettiin kättä homofobiasta. Tiukan väännön jälkeen ”loppu hyvin kaikki hyvin”. Ryhmämme äänestää homofobian vastaisen julistuksen puolesta. Taitaa olla ensimmäinen kerta…

Oli jännää olla ryhmän neuvottelijana. Ei ihan helppoa. Tunteet käyvät aina kuumina, kun aihe on monelle arka.

Tunteikkaaseen EPP:n ryhmäkokoukseen piti valmistautua huolella.

Satamapalveludirektiivi on yksi viikon tärkeimmistä aiheista. Se kuohutti kunnolla eilen, kun mielenosoittajat kivittivät parlamentin ikkunoita rikki ja päästelivät kyynelkaasua ympäriinsä.

Satamapalveludirektiivi alkaa olla jo aikamoinen farssi. Komissio on puskenut asiaa vuodesta 1998. Vuonna 2001 se esitti ensimmäisen direktiiviehdotuksen. Parlamentti kaatoi sen vuonna 2003. Tänään parlamentin äänestyksessä on uusi versio. Valitettavasti ei ainakaan suomalaisten kannalta yhtään parempi kuin edellinen.

Komission tilannetta ei voi kadehtia. Toisella puolella Välimeren hyvin suljettu satamaperinne ja toisella puolella Pohjanmeren sekä Itämeren jo kilpailulle avatut markkinat. Esimerkiksi Kotkassa toimii tällä hetkellä seitsemän kilpailevaa ahtausalan yritystä. Välimerellä eletään vielä satamaprivilegioiden aikaa: koko satamatoiminta on vahvasti kytköksissä satamakaupungin politiikkaan ja paikalliset intressit ovat vahvat. Tee tästä sitten yhteinen direktiivi… Uusi ehdotus onkin kompromissien kompromissi, joka veisi pohjoisen tilannetta taaksepäin, eikä ilmeisesti paljon auttaisi Välimerelläkään.

Aion äänestää satamapalveludirektiiviä vastaan. Niin on ilmeisesti tekemässä koko sosialistiryhmä ja vihreät. EPP:stä lisäkseni ainakin Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Britannian mepit. Veikkaan, että direktiivi kaatuu taas.


EPP-ED:n ryhmäkokouksessa riitti mielenkiintoa.


Noteerasin mielenkiinnolla, että ryhmämme puheenjohtaja kritisoi kovasanaisesti Hollannin ulkoministeriä, Ben Bottia. Bott oli julistanut perustuslain kuolleeksi. Pöttering haluaa pitää keskustelun auki. Hollantilaisessa mediassa nousi myrsky…

PS. Pahoittelen, että sain suomenkielisen blogin sisään vasta aamulla. Oli teknisiä ongelmia.

Comment

required