Puolan ihmisoikeustilanne on huolestuttava. Viime viikkojen aikana viranomaiset ovat puuttuneet useisiin vähemmistöryhmien järjestämiin rauhanomaisiin mielenosoituksiin väkivalloin. Marraskuun 19. päivänä Puolan poliisi pidätti 65 seksuaalivähemmistön edustajaa Poznassa. Mielenosoittajia kuulusteltiin iltamyöhään, jonka jälkeen heidät vapautettiin.

Tämä mielenosoitus järjestettiin, koska Poznan pormestari Ryszard Grobelny päättii kieltää ensi maaliskuuksi kaavaillun tasa-arvomarssin.

Kyseisen tapahtuman tavoitteena oli vastustaa seksuaaliseen suuntaukseen, sukupuoleen, etniseen taustaan tai vammaisuuteen liittyvää syrjimistä sekä samalla tehdä Puolassa tunnetuksi maan allekirjoittamien tasa-arvosopimusten sisältö ja merkitys.

Viime viikolla Euroopan parlamentin seksuaalivähemmistöryhmä lähetti Puolan tapauksesta kirjeet José Manuel Barrosolle, komissaari Franco Frattinille ja Puolan presidentille Lech Kaczynskille. Toimin ryhmän varapuheenjohtajana ja sähköpostivaihto Puolan tilanteesta on ollut vilkasta. Samoin huolestunutta kansalaispalautetta on tullut EU:n joka kolkasta.

Nyt vihreät, vasemmisto ja liberaalit vaativat, että Puolan tilanne nostetaan esille täysistunnossa. Tuen aloitetta. Toivottavasti saan myös oman ryhmäni eli parlamentin isoimman poliittisen joukon mukaan.

Puolaa hallitsee tällä hetkellä äärikonservatiivinen presidentti ja hallitus. Ensimmäinen vaalien jälkeinen ”demokratiatesti” epäonnistui. Nyt Euroopan unionin piiristä pitää lisätä painetta.
Kuudessa Puolan kaupungissa järjestettiin viikonloppuna mielenosoituksia, joissa seksuaalivähemmistöt vaativat ilmaisuvapautta. Näissä ei ilmennyt väkivaltaisuuksia. Siis ainakin askel oikeaan suuntaan on otettu.

Krakovassa järjestetään tällä viikolla puolalaisten aktivistien ja ILGAn (International Lesbian and Gay Association) yhteinen lehdistötilaisuus. Toivottavasti se poikii lisää painetta Puolan poliittisen johdon suuntaan. Euroopan parlamentti seuraa Puolan tilannetta suurennuslasin kera.
 
P.S. Asiat eivät ole Puolassa sentään yhtä huonosti kuin Arabiemiraateissa. Siellä poliisi teki ratsian epävirallisiin homohäihin ja pidätti osallistujat. Ulkomaiset vieraat karkotettiin maasta, paikalliset passitettiin psykoterapiaan ja hormonihoitoihin. Aivan käsittämätöntä touhua.

Comment

required