Kuikuilen parlamentin käytäville. Hiljaista. Täällä ei ole ketään. Kaikki ovat lomalla, ja hyvä niin. Kohta minäkin.

Päivän tavoitteena oli kirjoittaa tiimikirje ja panostaa viisi tuntia Oxford University Pressin (OUP) EU-tekstikirjan kirjoittamiseen. Tavoitteet täyttyivät.

Tuo kirja on painanut omatuntoa jo kauan. Kyseessä on tekstikirjan ajantasaistettu versio.

Kirja kuuluu OUP:n EU-sarjaan. Ensimmäistä versio julkaistiin vuonna 2003. Sitä on myyty yli 10 000 kappaletta, mikä on EU-teokseksi paljon.

Kirjan nimi on The European Union: How does it work? Olen toimittanut sen yhdessä Elizabeth Bombergin kanssa.

Kirjassa on 11 lukua – johdanto, historia, instituutiot, jäsenmaat, lobbaus, politiikat, päätöksentekoprosessi, legitimiteetti, laajentuminen, ulkosuhteet ja johtopäätökset. Eli aika peruskauraa. Tekee hyvää välillä itsekin palata perusasioiden ääreen.

Itse olen ollut mukana väsäämässä johdannon, jäsenmaat, päätöksentekoprosessin ja johtopäätökset. Toisesta versiossa kirjoitan myös instituutioista. Oma kirjoitustyö ei sinänsä ole niin raskasta. Varsinainen toimitustyö vie enemmän aikaa.

Tekstikirjassa on paljon laatioikoita, pähkinänkuoria ja taulukoita. Se on tarkoitettu ensimmäisen vuoden EU-opiskelijoille.

Nyt on tämä EU-vuosi melkein pulkassa. Huomenna siirryn jo jouluvalmistelujen pariin. Niistä ja vuoden saldosta enemmän huomenna ja ensi viikolla.

Comment

required