Maanantaina julkaisen meppikauden kolmannen kirjani. Sen nimi on EU 2005: Hikinen vuosi. Se on oikeastaan jatkoa viime vuonna julkaistulle Hymyile, olet EU:ssa-teokselle. Se on siis erilainen kuin toimittamani Marginaalista ytimeen, jossa käytiin läpi Suomen tietä unioniin ja unionissa.

Hikinen vuosi kertoo EU:n ehkä toistaiseksi vaikeimmasta vuodesta. Se sisältää blogimerkintöjä, kolumneja, pähkinänkuoria, kuvia ja tietoiskuja. Eli ikään kuin ”kaikki mitä halusit EU:sta tietää vuonna 2005, ja vähän enemmän”.

Kiva, että saimme kirjan ulos juuri Suomen puheenjohtajuuskauden kynnyksellä. Kirjasta näkee, että kuusikin kuukautta EU:tta on yllätyksiä täynnä.

Kanneksi valitsimme European Voice –lehdessä julkaistun pilapiirroksen, joka kuvastanee mennyttä vuotta ainakin jossain määrin…

Kirjan kannesta voi olla montaa mieltä. Suzanne kommentoi sitä sanoilla: ”You wish!”.

Lehdistötiedotteessa kuvasimme kirjaa näin:

”Perustuslaki kaatuu. Protektionismi nostaa muureja. Nationalismi jyllää. Negatiiviset uutiset lietsovat otsikoita. Mustia mielikuvia maalaillaan. Kansalaisluottamus laskee. EU:n vastustus kasvaa. EU:lla on takanaan hikinen vuosi. Välillä tuntui siltä, että kaikki meni mönkään. Lopulta kuitenkin saavutettiin paljon. Pieniä askelia ja suuria harppauksia.

Alexander Stubb pyrkii murtamaan EU-myyttejä. EU 2005: HIKINEN VUOSI on meppikauden kolmas kirja, joka paketoi EU-vuoden selviytymistarinan sisäpiiriläisen silmin ja on oiva kurkistus Brysselin arjen faktaan ja fiktioon. Teosta värittää väsymätön idealismi ja tervehenkinen huumori.

EU:sta voi olla montaa mieltä. Sitä voi rakastaa, vihata, ihailla ja halveksia – kaikkea yhtä aikaa. Yksi asia on kuitenkin varmaa: EU ei ole koskaan tylsä. Brysselissä tapahtuu aina.”

Saan kuulemma kirjan tänään pikapostissa. Aina yhtä mukava nähdä valmis teos.

Jännittää vähän maanantainen julkkari. Toivottavasti sinne tulee porukkaa.

Comment

required