Hiihtolomapäiviä voi viettää monella tavalla. Yksi niistä on lähteä Tahkolta kello 5.00, lentää Kuopioista Helsingin kautta Brysseliin ja palata lähtöpaikalle noin 20 tuntia myöhemmin.

No, en ole vielä jättänyt yhtään EU-ulkoministerikokousta väliin, enkä halunnut tehdä sitä tälläkään kertaa. Kannatti käydä.

Tällä kertaa pääaiheina Haiti, Iran ja Ukraina. Muistakin aiheista keskusteltiin: Libyan viisumit, Valko-Venäjän ihmisoikeudet ja Mahmoud al-Mabhouhin murha.

Haitin osalta saimme tilannekatsauksen. Tilanne erittäin vaikea. Syvä huoli humanitaarisen kriisin syvenemisestä. Siirtyminen jälleenrakennusvaiheeseen. New Yorkissa järjestetään Haitin avustuskokous maaliskuun lopulla. EU valmistautuu hyvin.

Iranin kohdalla asiat menossa entistä huonompaan suuntaan. Kolme keskeistä kysymystä: ihmisoikeudet, ydinohjelma ja sisäpoliittinen tilanne. Yhteistyön (diplomatian) tie on edelleen auki, mutta olemme selvästi siirtymässä yhä vahvempiin pakotteisiin. Pallo on nyt YK:n turvaneuvostossa.

Lounaalla keskustelimme Ukrainan tilanteesta vaalien jälkeen. Vahva tuki Janukovitsille. Toisaalta odotetaan uudistuksia. Korkea edustaja Catherine Ashton lähtee Janukovitsin virkaanastujaisiin. Janukovits tulee Brysseliin 1.3. Aktiivinen alku. Itse olen menossa Ukrainaan keväällä.

Oli mukava nähdä kollegoja. Seuraavaksi kokoonnumme Espanjan Cordobaan ensi viikon lopulla. Nyt takaisin lyhennetylle hiihtolomalle. Torstaina meillä on Jyrki Kataisen kanssa yhteisesiintyminen Tahkolla.

Comment

required